Συγκλονίζει ο θάνατος ποδηλάτη στο Γύρο Ιταλίας. Ο Βέλγος ποδηλάτης, Βάουτερ Βέιλαντ, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του τρίτου ετάπ στη διοργάνωση. Όπως έγινε γνωστό, ο 26χρονος αθλητής έπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε μια κατηφόρα της διαδρομής, περίπου 20 χιλιόμετρα από το σημείο τερματισμού του ετάπ.

Ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας ποδηλασίας Θανάσης Τερζής, ο πρωταθλητής Ελλάδας Γιάννης Ταμουρίδης και ο Βασίλης Αναστόπουλος, ο οποίος έχει κατακτήσει τον Γύρο Ελλάδας, μίλησαν γι' αυτό το τραγικό περιστατικό. Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

Γιάννης Ταμουρίδης: «Έχω πάθει σοκ»

«Θλίψη και πένθος σε όλη την ποδηλατική οικογένεια για τον χαμό του Βέλγου συναθλητή μας. Έβλεπα ζωντανά τον αγώνα της Ιταλία και έπαθα σοκ. Τον γνώριζα καλά και ήταν πολύ καλός αθλητής. Δεν έχω όρεξη να κάνω προπόνηση, σκέφτομαι ότι το ίδιο μπορώ να πάθω και εγώ, καθώς τα πράγματα κακά τα ψέματα είναι επικίνδυνα. Ας είναι ο τελευταίος...»

Βασίλης Αναστόπουλος: «Δεν μπορώ να το πιστέψω»

«Είχα τρέξει μαζί με τον Βέιλαντ πριν από μερικά χρόνια. Είναι η στιγμή που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Γύρισε πίσω για να δει που βρισκόντουσαν οι υπόλοιποι ποδηλάτες και έχασε τον έλεγχο. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Η σύζυγος του είναι πέντε μηνών έγκυος... Είναι μια τραγωδία για την παγκόσμια ποδηλασία.»

Θανάσης Τερζής: «Υπάρχουν κίνδυνοι»

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα όπως νομίζουν μερικοί. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι σε ένα ποδηλατικό Γύρο καθώς οι αθλητές βρίσκονται στο δρόμο και είναι εκτεθειμένοι. Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και στη χώρα μας, τη δεκαετία του ΄80. Πρέπει να υπάρχουν αυστηρά μέτρα όταν διεξάγονται τέτοιοι αγώνες και οι ομοσπονδίες να συνεργάζονται άψογα με την αστυνομία και τους αρμόδιους φορείς, κάτι που έγινε και στον πρόσφατο Γύρο Ελλάδας, στον οποίο όλα κύλησαν ομαλά. Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βάουτερ Βέιλαντ.»

Ο Βέιλαντ είναι ο πρώτος ποδηλάτης που σκοτώνεται σε έναν από τους τρεις μεγάλους αγώνες του αθλήματος από το 1995, όταν έχασε τη ζωή του ο Ιταλός Φάμπιο Κασαρτέλι κατά τη διάρκεια του Γύρου Γαλλίας. Στο Γύρο Ιταλίας έγινε ο τέταρτος συνολικά και ο πρώτος σε 25 χρόνια. Το 1952 είχε σκοτωθεί ο Ορφέο Πόνσιν, το 1976 ο Χουάν Μανουέλ Σαντιστεμπάν και το 1986 ο Εμίλιο Ραβάσιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ