Τον εντοπισμό 425 υπόπτων προσώπων για προκαθορισμό αποτελέσματος 380 αγώνων ποδοσφαίρου σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, γνωστοποίησε η EUROPOL ανακοινώνοντας τη συνεργασία με την εταιρεία Sportradar.

Η υπηρεσία πληροφοριών σε ζητήματα εγκληματικής φύσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Europol) υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την Sportradar που είναι εταιρεία ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης, με στόχο την καταπολέμηση των στημένων αγώνων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου αυτού, οι δύο πλευρές θα συμμετέχουν ενεργά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στατιστικών δεδομένων, πληροφορίες ή τάσεις που έχουν σχέση με την αθλητική ακεραιότητα. Επιπλέον, οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν την εξερεύνηση θεμάτων που θα τους βοηθήσουν να συνεργαστούν ή να στηρίξουν η μία την άλλη.

Αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου ο αναπληρωτής διευθυντής της Europol, Βιλ φαν Γκέμερτ, δήλωσε: «Για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε όσους εμπλέκονται σε στημένους αγώνες απ’ όλους τους τομείς θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά. Ανυπομονώ για την συνεργασία μας με την Sportradar, με τον στόχο μας να είναι να κάνουμε πιο δύσκολο σε όσους συμμετέχουν σε στημένους αγώνες να κρυφτούν».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Sportradar, Κάρστεν Κερλ πρόσθεσε: «Η Europol έχει έναν ενεργό ρόλο στις συζητήσεις, τα σχέδια και τις έρευνες γύρω από τα στημένα ματς εδώ και καιρό.

Η πρόσφατη επιχείρηση VETO με την συμμετοχή αστυνομικών από 13 ευρωπαϊκές χώρες οδήγησε στον εντοπισμό 425 υπόπτων ατόμων για καθορισμό 380 αγώνων σε 15 χώρες της Ευρώπης!

Η δέσμευσή τους να απομακρυνθεί αυτή η μάστιγα είναι αυτονόητη. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε περαιτέρω καινοτομίες και θα συνεχίζουμε να παγιδεύουμε όσους υπονομεύουν την αξιοπιστία των αθλημάτων που όλοι αγαπάμε».

Η Sportradar, η UEFA και η ΕΠΟ

Η Sportradar έχει επίσημους συνεργάτες, όπως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τένις (ITF), την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλοθοσφαίρισης (FIBA) και την Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ασίας (AFC), την CONCACAF και την UEFA με την σφραγίδα της οποία στέλνονται στην ΕΠΟ οι εκθέσεις – καταγγελίες για αγώνες ύποπτους χειραγώγησης οι οποίοι καταλήγουν στο αρχείο αφού η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, μη εναρμονιζόμενη με τους αντίστοιχους κανονισμούς της FIFA και της UEFA, έχει στον πειθαρχικό κώδικα διατάξεις που βοηθούν στην αθώωση των κατηγορούμενων.