Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον Σπύρο Γιαννιώτη στο Ολυμπιακό Χωριό μετά τη μεγάλη του επιτυχία στο Ρίο και την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου. Ο πρωταθλητής της κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης, με τους Ολυμπιακούς του Ρίο ολοκληρώνει την καριέρα του.

Ωστόσο, μέχρι να οριστεί ποιος αθλητής θα λάβει χρυσό και ποιος ασημένιο εκτυλίχθηκε ένα... θρίλερ, καθώς μαζί με τον Γιαννιώτη τον ίδιο χρόνο έκανε και ο Ολλανδός Φέρι Βέερτμαν.

Συγκεκεριμένα, ο πρωταθλητής έλαβε τη δεύτερη θέση στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα στους Ολυμπιακούς του Ρίο, έχοντας τον ίδιο χρόνο με τον Ολλανδό.

Μετά από εξέταση του φώτο φίνις, οι κριτές έδωσαν τελικά πρώτο τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν και δεύτερο, με τον ίδιο χρόνο τον Έλληνα πρωταθλητή, που κατακτά το μόνο μετάλλιο που έλειπε από την πλούσια συλλογή του. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Γάλλος Μαρκ-Αντουάν Ολιβιέ. Ένσταση για την κατάταξη κατέθεσε η ελληνική αποστολή

Την ίδια στιγμή, τα μέλη της ελληνικής αποστολής ήταν έτοιμα να καταθέσουν ένσταση, την οποία όμως ο αθλητής «μπλόκαρε».

Ο  Σπύρος Γιαννιώτης είχε τονίσει με δηλώσεις του:

Ο Ολλανδός κέρδισε δίκαια. Η δεύτερη θέση για μένα είναι σαν πρώτη. Νιώθω μέσα μου απίστευτη χαρά.