Υπό τους ήχους της σάμπα, πυροτεχνήματα και τις επευφημίες των δεκάδων χιλιάδων Βραζιλιάνων μέσα στο στάδιο Μαρακανά, άνοιξαν τις πύλες τους οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Κάθε έθνος αποτελούσε ένα κομμάτι του παζλ, το οποίο έφερε το όνομα της χώρας του, ενώ όταν τα κομμάτια του παζλ ενώθηκαν σχημάτισαν παλλόμενη καρδιά.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη της τελετής ήταν όταν λαμπερά φώτα προσωρινά «τύφλωσαν» το πλήθος για να προσπαθήσουν να δείξουν στους θεατές το πώς λειτουργούν οι αθλητές που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα και αναγκάζονται να στηρίζονται σε άλλες αισθήσεις όπως η ακοή.

Ο πρώην αθλητής της Βραζιλίας γλίστρησε, στο βρεγμένο δάπεδο, όμως ξανασηκώθηκε  ανήλθε στα πόδια της και συνέχισε.

Η ελληνική αποστολή

Ανάμεσα στους 4.300 αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες στο Ρίο θα υπάρχουν και 59 Έλληνες, αν και αρχικά η αποστολή είχε 54 αθλητές. Ο τελεσίδικος αποκλεισμός της Ρωσίας μας έδωσε όμως επιπλέον πέντε θέσεις κι έτσι ταξίδεψαν στη Βραζιλία 43 άνδρες και 16 γυναίκες οι οποίοι θα αγωνιστούν σε 12 αθλήματα, τα περισσότερα μετά το 2004 στην Αθήνα.

Τα αθλήματα που θα έχουν ελληνική εκπροσώπηση είναι Αντισφαίριση με Αμαξίδιο, Άρση βαρών σε πάγκο, Ιστιοπλοΐα, Κολύμβηση, Μπότσια, Ξιφασκία με αμαξίδιο, Ποδηλασία, Σκοποβολή, Στίβος, Τζούντο, Τοξοβολία και Paracanoe. Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης ήταν ο σημαιοφόρος της Ελληνικής ομάδας.