Μία εβδομάδα πριν από την κλήρωση της κανονικής περιόδου και του προκριματικού γύρου της Ευρωλίγκας, η διοργανώτρια Αρχή γνωστοποίησε τις ομάδες που προτείνει για να παραλάβουν «wild cards» (κάρτες ελευθέρας), ενόψει της αγωνιστικής περιόδου 2011-12. Η ομάδα που προτάθηκε να αντικαταστήσει στους ομίλους τη Λοτομάτικα Ρόμα, η οποία έμεινε εκτός οκτάδας στο εγχώριο πρωτάθλημα και απώλεσε το δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα, είναι επίσης από την Ιταλία και πρόκειται για την Αρμάνι Μιλάνο. Παράλληλα, θα προταθούν για κάρτα ελευθέρας η Βιλερμπάν (Γαλλία) και η Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία) για τη συμμετοχή τους στους προκριματικούς ομίλους.

Επίσης, μετά την απόφαση των Μπουντιβέλνικ (Ουκρανία), Κρκα (Σλοβενία) και Τσοργκ (Ολλανδία) να μη συμμετάσχουν στην προκριματική φάση, η Ευρωλίγκα προτείνει να δοθούν «wild cards» σε BC Ντόνετσκ (Ουκρανία), Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ (Κροατία) και Τουρόβ (Πολωνία).

Η επικύρωση των προτάσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί την παραμονή της κλήρωσης της Ευρωλίγκας (6/7), κατά την γενική συνέλευση της διοργανώτριας Αρχής στη Βαρκελώνη.