Η δικαστική έρευνα για τα «στημένα» παιχνίδια είναι η μεγάλη ευκαιρία για την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν υπάρχει περιθώριο για ανοχή σε φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Πιλάβιος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ της Κυριακής». Ο κ. Πιλάβιος απέκλεισε το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων που συμμετέχουν στα Κύπελλα Ευρώπης, ενώ μίλησε για «συμβόλαια θανάτου» στο χώρο του ποδοσφαίρου. Μεταξύ άλλων, ο πρώτος παράγοντας της ΕΠΟ ρωτήθηκε και απάντησε για:

Την απόφαση για αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδίας: «Η απόφαση της αναστολής δεν ήταν ούτε κίνηση απελπισίας ούτε πρόλογος παραίτησης, όπως είχαν βιαστεί κάποιοι να την χαρακτηρίσουν. Τα πράγματα είχαν ξεφύγει από κάθε μέτρο. Δεν είναι δυνατόν στο ποδόσφαιρο μιας χώρας αντί να συζητάμε για συμβόλαιο παικτών να συζητάμε για συμβόλαια θανάτου και να επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας».

Τις επαφές του με τους παράγοντες: «Λόγω της ιδιότητάς μου και του θεσμικού μου ρόλου είχα υποχρέωση να συνομιλώ με όλους. Είχα υποχρέωση να ακούω όσα μου έλεγαν. Κάθε εβδομάδα μιλούσα με το 90% των προέδρων. Έτσι είχαν συνηθίσει, έτσι έπρατταν. Άλλο όμως τι ακούς και άλλο το τι κάνεις. Προσπάθησα λοιπόν χωρίς μαγκιές, μεγαλοστομίες και ανέξοδους ηρωισμούς να κάνω πάντα το σωστό για το ποδόσφαιρο και αυτό πλέον είναι προφανές από τα ίδια τα γεγονότα. Διαχειρίστηκα τις πιέσεις και επέμεινα σε τομές και αποφάσεις που σήμερα φαίνονται ότι ήταν για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως ο θεσμός του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα».

Την εμπλοκή του ονόματός του στους διαλόγους και στα SMS: «Οι διάλογοι είναι φυσικό να είναι αποσπασματικοί και δεν μεταφέρουν όλη την εικόνα. Υπάρχουν τόσες και τόσες συνομιλίες που μιλάνε για μένα απαξιωτικά και υβριστικά, με τις χειρότερες εκφράσεις. Στο αποτέλεσμα κρίνονται άλλοι. Όσο για το αν κάποιος "κρατάει" τον Πιλάβιο, είναι μυθιστορηματικές αστειότητες».

Την εμπλοκή διαιτητών: «Περιμένουμε τα πορίσματα, ώστε κι εμείς με την σειρά μας να τα μελετήσουμε και να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αναλογούν και αφορούν το αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι. Ήδη, θέσαμε σε διαθεσιμότητα εμπλεκόμενους από το χώρο της διαιτησίας, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα αναιρέσουμε το τεκμήριο της αθωότητας. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις και στη συνέχεια θα λάβουμε όλα τα μέτρα που επιβάλλονται. Το ποδόσφαιρο μπήκε στον χορό της κάθαρσης και θα χορέψουμε ως το τέλος. Είναι απαίτηση της κοινωνίας».

Τη συνεργασία της ΕΠΟ με την UEFA: «Ασφαλώς η συνεργασία μας με την UEFA αποτελεί προτεραιότητα, έχει δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης και έχουμε μια στενή και δημιουργική συνεργασία. Παράλληλα η κατάθεση, βαρύνουσας σημασίας, τεσσάρων αξιωματούχων της ομοσπονδίας, με μυστικότητα και με προσωπική μου παρέμβαση, βοήθησε πολύ στην εξέλιξη της έρευνας, ενώ και τώρα η UEFA είναι ενήμερη. Ως προς τις ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχω ενημερωθεί ότι για να μη συμμετέχουν πρέπει να προκύψει κάποια τελεσίδικη απόφαση. Άρα αυτή τη στιγμή θα μετέχουν κανονικά στις υποχρεώσεις τους».

Το ενδεχόμενο αναβολής της έναρξης του πρωταθλήματος: «Αν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να υπάρξει μια κάποια αναβολή στην έναρξη των πρωταθλημάτων, αυτό θα γίνει. Αλλά δεν είναι μόνο θέμα της ΕΠΟ. Θα χρειαστεί η ειλικρινής συνεργασία με τις διοργανώτριες των πρωταθλημάτων».

Το θέμα των ομάδων που κινδυνεύουν με υποβιβασμό: «Υπάρχει και το ζήτημα με τις πλαστές ενημερότητες, παράλληλα με την έρευνα για τα "στημένα" παιχνίδια, στην οποία έχει πέσει το βάρος της προσοχής. Ως προς τις ομάδες που θα ανέβουν ή θα πέσουν, η ΕΠΟ θα προτείνει ό,τι ορίζει ο νόμος. Για τις ποινές οφείλουμε να περιμένουμε χωρίς παρεμβάσεις τα πορίσματα της Αθλητικής Δικαιοσύνης, ενώ για τα πρωταθλήματα αρμόδιες είναι οι διοργανώτριες αρχές. Το πρωταρχικό για μας δεν είναι να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα υποχρεωτικά στην ημερομηνία που έχει οριστεί. Δεν είναι αυτοσκοπός. Μην κοιτάξουμε το δέντρο και χάσουμε το δάσος».


Πηγή: Βήμα της Κυριακής