Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση από τον ομοσπονδιακό προπονητή, Ηλία Ζούρο, των ονομάτων που θα ξεκινήσουν προετοιμασία με την εθνική ανδρών ενόψει της συμμετοχής στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο Ζούρος θα ανακοινώσει τη λίστα με τις κλήσεις του, με την παρουσία ή μη του Γιάννη Μπουρούση, μετά τα όσα αρνητικά για τον ίδιο είδαν το φως της δημοσιότητας ν' αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό. Οριστικά, λοιπόν αυτή την εβδομάδα ο Ζούρος θα καταλήξει ως προς το ποιους θα εμπιστευτεί και με δεδομένες βέβαια κάποιες απουσίες ηχηρών ονομάτων, όπως του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Η κατάκτηση ενός μεταλλίου αποτελεί βασικό στόχο για την «επίσημη αγαπημένη» που από το τελευταίο Ευρωμπάσκετ, αυτό της Πολωνίας το 2009, είχε επιστρέψει στην Αθήνα με το χάλκινο μετάλλιο. Ο αποκλεισμός στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας από την ως τότε κάτοχο του τίτλου Ισπανία στον χιαστί προημιτελικό άφησε πικρή γεύση, εντυπώσεις που θα προσπαθήσουν να διασκεδάσουν επί λιθουανικού εδάφους οι Έλληνες διεθνείς, αρχής γενομένης στις 31 Αυγούστου.

Η Εθνική Ελλάδας μετέχει στον 3ο όμιλο (Αλίτους), μαζί με Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Κροατία και η μία εκ των δύο ομάδων που θα προκύψουν από τον επιπρόσθετο προκριματικό γύρο.