current views are: 22

2 Απριλίου 2017
Δημοσίευση12:16

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι τεσσάρες, οι killers και ένα ρεκόρ!

Το Newpost.gr σας παρουσιάζει αριθμούς και ενδιαφέροντα στοιχεία του αθηναϊκού ντέρμπι, το οποίο μονοπωλεί το ενδιαφέρον της 26ης αγωνιστικής.

Δημοσίευση 12:16’

Το Newpost.gr σας παρουσιάζει αριθμούς και ενδιαφέροντα στοιχεία του αθηναϊκού ντέρμπι, το οποίο μονοπωλεί το ενδιαφέρον της 26ης αγωνιστικής.

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός αναμετριούνται στην κορυφαία αναμέτρηση της 26ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, σε ένα παιχνίδι που δεν στερείται ενδιαφέροντος, τόσο βαθμολογικού, λόγω πλέι οφ, όσο και από πλευράς γοήτρου. Γιατί διαχρονικά, αυτό, το κλασικό, αθηναϊκό ντέρμπι δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα ντέρμπι των «αιωνίων», τα οποία συγκεντρώνουν μεν περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας, χάνουν, δε, σε θέαμα, εξαιτίας της κρισιμότητάς τους που κάνει την υπόθεση νίκη αυτοσκοπό.

Το πάνω χέρι η ΑΕΚ – παίξτε το… UNDER

Η προϊστορία δείχνει, ότι η Ένωση έχει το πάνω χέρι, όταν φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό. Ο Δικέφαλος έχει επικρατήσει 23 φορές, 13 ματς έληξαν ισόπαλα και 19 είναι οι νίκες των «πρασίνων» εκτός έδρας. Για τους λάτρεις του στοιχήματος πάντως υπάρχει μία επιλογή που θα μπορούσε να θεωρηθεί σιγουράκι. 35 ματς του παρελθόντος ήρθαν UNDER, 20 OVER, 5 αγώνες έληξαν χωρίς τέρματα (Νο Goal), ενώ σε 22 ματς σκόραραν αμφότερες οι ομάδες (Goal-Goal).

Δείτε τον πίνακα των αποτελέσματων των αναμετρήσεων ΑΕΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι μεγαλύτερες νίκες

Στα ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός υπάρχουν ευρείες νίκες, ηχηρές μεν, αλλά όχι ντροπιαστικές για τους δύο αντιπάλους. Δεν έχουμε δηλαδή καθαρές τεσσάρες, πεντάρες ή εξάρες, όπως συνηθίζει να κάνει ο Ολυμπιακός, διασύροντας τον αντίπαλό του, όταν τον βρει σε αδυναμία. Οι μεγαλύτερες νίκες της Ένωσης επί του «τριφυλλιού» ήταν τη σεζόν 1974-75, όταν επικράτησε με το χορταστικό 4-3 και την περίοδο 1982-83, που πήρε το παιχνίδι με 4-1. Φυσικά υπάρχουν αρκετά ματς που έχουν λήξει με 3-0 ή 3-1. Όσον αφορά τους «πράσινους»,δεν χρειάζεται να γυρίσουμε πολύ πίσω τον χρόνο για να βρούμε τη μεγαλύτερη επικράτησή τους στην έδρα του Δικεφάλου. Αυτή ήταν τη σεζόν 2006-2007, όταν έφυγαν από το ΟΑΚΑ με το εμφατικό 1-4.

Οι killers των ντέρμπι

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λίστα με τους σκόρερς αυτών των παιχνιδιών. Για την ΑΕΚ ο απόλυτος… δολοφόνος του Παναθηναϊκού ήταν ο Κώστας Νικολαΐδης που αγωνίστηκε με τη φανέλα της Ένωσης τη δεκαετία 1965-1975. Ο βετεράνος μεσοεπιθετικός που είχε σημειώσει 100 γκολ στην Α’ Εθνική είχε τρελή ρέντα όποτε αντιμετώπιζε με τον «Δικέφαλο» το «τριφύλλι».

Είχε σημείωσει 8 τέρματα κόντρα στους «πράσινους» . Στη σχετική λίστα τον ακολουθεί ο Νίκος Λυμπερόπουλος, με 7, ο οποίος έχει φορέσει τις εμφανίσεις και των δύο ομάδων.

«Σήμερα δημιουργείται μεγάλη εντύπωση αν δεις Έλληνα μπαλαδόρο»

«Δεν ήταν ρέντα. Εκτός από τον Παναθηναϊκό έχω βάλει και 6 γκολ στον Ολυμπιακό. Γενικώς έχω σκοράρει με όλες τις ομάδες. Είναι περισσότερο θέμα ικανότητας και προπόνησης παρά ρέντα. Γιατί, εγώ, δεν έπαιζα ως καθαρός επιθετικός, ήμουν μεσοεπιθετικός. Αυτοί την στιγμη δεν υπάρχουν μεσοεπιθετικοί. Απλά υπάρχουν μέσοι που προωθούνται και κάνουν παιχνίδι. Όπως ο Μάνταλος για παράδειγμα που είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Δεν είναι όμως καθαρός μεσοεπιθετικός. Έχει αλλάξει πολύ το ποδόσφαιρο. Πίσω από το σέντερ φορ παίζαμε 4-3-3 και 3-5-2 ή 4-4-2.

Εγώ έπαιζα ως κρυφός επιθετικός και ήμουν ικανός στο σκοράρισμα. Τότε έπρεπε να κάνουμε καλή ζωή και να προπονούμαστε για να είμαστε σε φόρμα. Τώρα αν δεις Έλληνα ποδοσφαιριστή να είναι τεχνίτης και μπαλαδόρος σου κάνει μεγάλη εντύπωση. Πλέον υπάρχει συνεχές τρέξιμο και αλλαγή θέσεων. Δεν βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει, να κάνουν τις κινήσεις τους και να φτιάξουν παιχνίδι.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Νικολαΐδη 

Είναι εντελώς διαφορετική εικόνα. Έχει γίνει πολύ πιο γρήγορο το παιχνίδι. Όλα τα κάνουν τα γήπεδα που πλέον οι αγωνιστικοί χώροι είναι καλύτεροι και τα φάρμακα», αναφέρει στο Newpost.gr ο Κώστας Νικολαΐδης.

Από πλευράς Παναθηναϊκού ο άνθρωπος αυτών των αναμετρήσεων ήταν ο Κριστόφ Βαζέχα. Ο Πολωνός επιθετικός, τον οποίον πλέον θεωρούμε ως έναν από εμάς, αφού ζει, εργάζεται στη χώρα μας και έχει λάβει την ελληνική υπηκοότητα, έχει σημειώσει 6 φορές γκολ σε βάρος της ΑΕΚ. Ακολουθεί ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με 4.

«Η παρουσία πολλών Ελλήνων βοηθούσε στο να μπούμε σε ρυθμούς ντέρμπι»

«Τότε που παίζαμε ήταν άλλες εποχές. Η μεγάλη διαφορά ήταν, ότι σε κάθε ομάδα έπαιζαν περισσότεροι Έλληνες, οι οποίοι ήξεραν τη σημασία αυτών των παιχνιδιών. Τότε μόνο τρεις ξένοι έπαιζαν σε μία ομάδα. Αυτό βοηθούσε στην προετομασία της ομάδας, αφού από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή μπαίναμε σε ρυθμούς ντέρμπι», ανέφερε ο Κριστόφ Βαζέχα στο Newpost.gr.

Διαβάστε ολόκληρη η συνέντευξη του Κριστόφ Βαζέχα

Ο Ελληνοπολωνός πάντως εξήρε την αμυντική γραμμή της ΑΕΚ εκείνα τα χρόνια. «Η ΑΕΚ αυτήν την τριετία με Μπάγεβιτς που έπαιρνε τα πρωταθλήματα ήταν πολύ μεγάλη ομάδα. Η άμυνα ήταν φυσικό να αποτελείται από πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Υπήρχε ο Νίκος Κωστένογλου, ο Βάιος Καραγιάννης και φυσικά ο Στέλιος Μανωλάς», πρόσθεσε.

 

 

Ο πίνακας των σκόρερς των αθηναϊκών ντέρμπι

Όταν ο «Λύμπε» πλήγωνε τον Παναθηναϊκό

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, παράδοση στο σκοράρισμα στα ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό είχε και ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος πριν φορέσει τα κιτρινόμαυρα αγωνιζόταν με τη φανέλα με τον «τριφύλλι». Ο «Λύμπε» ως παίκτης της Ένωσης είχε φοβερή ρέντα απέναντι στην προηγούμενή του ομάδα!

Χάρη στα γκολ του ο Δικέφαλος έχει πανηγυρίσει δύο νίκες επί του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα, μία την περίοδο 2004-05 και μία το 2005-06 (δείτε τον πρώτο πίνακα). Συνολικά έχει σημειώσει 7 γκολ, τα 4 για το πρωτάθλημα και τα 3 για το Κύπελλο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ως παίκτης του Παναθηναϊκού, ο νυν παίκτης των «πρασίνων» είχε σκοράρει εις βάρος της ΑΕΚ στο 1-1, στη Νέα Φιλαδέλφεια τη σεζόν 2000-01.

Πράσινα δίχτυα έχει βρει και ο Βίκτωρας Κλωναρίδης που αγωνίζεται πλέον στον Παναθηναϊκό. Ο μεσοεπιθετικός είχε σκοράρει κόντρα στην τωρινή του ομάδα την περίοδο 2011-2012 σε ένα ματς πρωταθλήματος που η ΑΕΚ είχε επικρατήσει 2-0. Ο παίκτης το επανέλαβε την ίδια χρονιά, σε αγώνα των πλέι οφ, στο ΟΑΚΑ, ο οποίος έληξε με το ίδιο σκορ.

Ούτε ένα αυτογκόλ

Τα γκολ μονοπωλούν πάντα το ενδιαφερόν. Σε αυτές τις αναμετρήσεις (ΑΕΚ-Παναθηναϊκός ή Παναθηναϊκός-ΑΕΚ), οι «πράσινοι» έχουν πετύχει τα περισσότερα, 106 έναντι 102 της Ένωσης. Είναι πάντως πολύ κοντά στα τέρματα. Σε αυτά παιχνίδια πάντως δεν έχει σημειωθεί ποτέ αυτογκόλ. Στις κάρτες υπερτερεί ο Δικέφαλος, που έχει 197 κίτρινες, 4 δεύτερες κίτρινες και 10 κόκκινες. Ο Παναθηναϊκός έχει 186 κίτρινες, 7 δεύτερες κίτρινες και 5 κόκκινες.

15 πέναλτι έχουν δοθεί υπέρ του Παναθηναϊκού και 12 υπέρ της ΑΕΚ, η οποία από αυτά έχει χάσει 4 έναντι 3. Σε αυτά τα ματς υπάρχουν και πολλά δοκάρια, στα οποία οι «πράσινοι» έχουν ένα περισσότερο (23) από τους «κιτρινόμαυρους».

Ρεκόρ εισιτηρίων σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για την ΑΕΚ!

Στο τέλος αφήσαμε ένα… γηπεδικό ρεκόρ, μιας και το ζήτημα της επιστροφής της ΑΕΚ, στο φυσικό της χώρο, τη Νέα Φιλαδέλφεια είναι το μείζον για την ενωσίτικη οικογένεια. Σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό η Ένωση είχε κάνει ρεκόρ εισιτηρίων! Συγκεκριμένα στο παιχνίδι της περιόδου 1981-1982, το παλαιό «Νίκος Γκούμας» είχε φιλοξενήσει 36.766 θεατές, σε έναν αγώνα που είχε λήξει 1-0 υπέρ των γηπεδούχων χάρη σε τέρμα του Ράντονιτς.

Ακολουθήστε τον συγγραφέα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Facebook

LinkedIn


σχετικα αρθρα