Με γραπτή δήλωσή του ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος έθεσε εαυτόν για δεύτερη διαδοχική χρονιά εκτός Εθνικής Ανδρών, τόνισε ότι ποτέ δεν θα απουσίαζε, αν δεν υπήρχε σοβαρός λόγος. Επίσης, διευκρινίζει πως η απόφασή του δεν έχει να κάνει με προσωπικό συμφέρον, ενώ επισήμανε ότι «... επειδή βάζω την οικογένειά μου πάνω από τον αθλητισμό, η απόφασή αυτή αποτελεί μονόδρομο». Αναλυτικά:

«Μετά από πολλή σκέψη και χωρίς να μου είναι ευχάριστο, επικοινώνησα με τους ομοσπονδιακούς προπονητές και τους ανθρώπους της εθνικής ομάδας για να τους ενημερώσω ότι δεν θα μπορέσω να ενισχύσω την προσπάθεια της εθνικής μας στο ερχόμενο Ευρωμπάσκετ.

Δυστυχώς, λόγοι ανωτέρας βίας οι οποίοι συνδέονται με σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα με αναγκάζουν με μεγάλη μου λύπη να απουσιάσω από τις υποχρεώσεις τις εθνικής μας. Επειδή οι λόγοι της απουσίας μου δεν αφορούν προσωπική επιθυμία, ούτε ανάγκη για ξεκούραση αλλά προσωπικό πρόβλημα το οποίο είχε λυθεί αλλά εσχάτως έλαβε διαφορετικές διαστάσεις, δεν θα μπορούσα να γνωρίζω την εξέλιξη αυτή και να είχα ειδοποιήσει τους ανθρώπους της εθνικής νωρίτερα.

Θεωρώ ύψιστη τιμή την κλήση στην εθνική ομάδα και ποτέ δεν θα έθετα εαυτόν εκτός αυτής αν δεν υπήρχε ιδιαίτερα σοβαρός λόγος. Επιπροσθέτως, επειδή η συμμετοχή και η καθιέρωσή ενός αθλητή με την εθνική ομάδα προσφέρει σε αυτόν κύρος και αξία, μπορεί ο καθένας να καταλάβει ότι αυτή μου η απόφαση δεν έχει να κάνει με κανένα προσωπικό συμφέρον αφού μόνο κακό κάνει στην καριέρα μου ως αθλητή στην ηλικία που βρίσκομαι.

Παρόλα αυτά, επειδή βάζω την οικογένειά μου πάνω από τον αθλητισμό, η απόφασή αυτή αποτελεί μονόδρομο.

Ελπίζοντας οι λόγοι της απουσίας μου να λάβουν αποδοχή από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και τους ομοσπονδιακούς μας προπονητές».

Τιμωρία σκέφτεται η ΕΟΚ

Η ΕΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί ότι: «Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης μετά την άρνηση του επιλεγέντος και προσκληθέντος διεθνούς αθλητή Λουκά Μαυροκεφαλίδη, να ενσωματωθεί με την εθνική Ομάδα μπάσκετ ανδρών, προχωρεί στην εφαρμογή του κανονισμού εξετάζοντας παράλληλα, την περίπτωση του».

Ο κανονισμός της ΕΟΚ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «... η πρόσκληση αθλητών στην Εθνική ομάδα αποτελεί τιμητική διάκριση. Το κύρος της διάκρισης αυτής καθιστά αδιανόητη την, χωρίς εύλογη αιτία, άρνηση της αποδοχής της. Σε περίπτωση κωλύµατος, λόγω ανωτέρας βίας, συµµετοχής αθλητή σε εκδήλωση (προπόνηση η αγώνα) εθνικού συγκροτήµατος που έχει προσκληθεί σύµφωνα µε τα παραπάνω... αυτός υποχρεούται να γνωστοποιήσει στην Οµοσπονδία τους λόγους που δηµιούργησαν το κώλυµα συµµετοχής στην εκδήλωση. Το Δ.Σ. της Οµοσπονδίας είναι αρµόδιο να κρίνει την βασιµότητα των επικαλούµενων λόγων και να αποφασίσει για την απαλλαγή του αθλητή από την υποχρέωση συµµετοχής του στην εκδήλωση».

Οσο για την ποινή που ελλοχεύει; Ο κανονισμός αναφέρει: «Σε καλαθοσφαιριστή που δεν συµµορφώνεται µε τα όσα ορίζονται στο προηγούµενο άρθρο και δεν έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση συµµετοχής του στα εθνικά συγκροτήµατα, µε απόφαση του Δ.Σ. της Οµοσπονδίας, επιβάλλεται, αυτοδίκαια και αυτεπάγγελτα, η ποινή αποκλεισµού δύο (2) αγωνιστικών ηµερών από τους αγώνες πρωταθλήµατος και Κυπέλλου της οµάδας του».