Αναχώρησε το πρωί για το Καρπενήσι η αποστολή της εθνικής ομάδας μπάσκετ, όπου θα πραγματοποιήσει το πρώτο μέρος της προετοιμασίας της ενόψει του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας (31/8-18/9), με τα πολλά προβλήματα τραυματισμών να «πονοκεφαλιάζουν» τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Ηλία Ζούρο. Απών από την πρώτη συγκέντρωση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, η οποία έλαβε χώρα στο ΟΑΚΑ, ήταν ο Στράτος Περπέρογλου, καθώς έχει πρόβλημα στο πόδι και έμεινε στην Αθήνα για θεραπεία, ενώ η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί, όταν η αποστολή επιστρέψει από το Καρπενήσι. Την αποστολή δεν ακολούθησε ούτε ο Νικ Καλάθης, ο οποίος έχει κάταγμα στον αστράγαλο και αναμένεται να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους σε τρεις εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΟΑΚΑ βρέθηκε και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος δεν αποδέχθηκε την κλήση του στην προετοιμασία, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Ο άσος της Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης είχε σύντομη συνομιλία με τους ανθρώπους της εθνικής ομάδας, στους οποίους εξήγησε ποιο είναι το οικογενειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, θέλοντας να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Αναφορικά με τους στόχους, αλλά και τα προβλήματα της εθνικής, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ηλίας Ζούρος, δήλωσε λίγο πριν από την αναχώρηση: «Στο Καρπενήσι πηγαίνουμε για το πρώτο στάδιο προετοιμασίας και με στόχο να δουλέψουμε σκληρά. Υπάρχουν παιδιά που είναι νέα στην ομάδα και χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται να βρούμε τη χημεία μας. Αν δεν αρχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί, δεν θα μπορέσουμε να δούμε τις δυνατότητες που πραγματικά έχουμε. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Οι πραγματικές ομάδες έχουν αποτελέσματα στο γήπεδο. Υπάρχουν προβλήματα. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον Στράτο Περπέρογλου. Το σημαντικό είναι να είναι όλοι οι παίκτες υγιείς. Εύχομαι να είναι γρήγορα καλά. Ο Καλάθης έχει έναν τραυματισμό. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετά προβλήματα μαζεμένα. Το θέμα είναι να είμαστε αισιόδοξοι και να δουλέψουμε σκληρά».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος είχε ενοχλήσεις στους κοιλιακούς στο τελευταίο μέρος της παρελθούσας αγωνιστικής περιόδου, επισήμανε: «Η προετοιμασία δεν ξεκινά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν. Υπήρχαν απουσίες, προστέθηκαν ο Νικ και ο Στράτος... Προσωπικά αισθάνομαι καλύτερα. Από το Μάρτιο πέρασα δύσκολα, ήταν ο πιο σοβαρός τραυματισμός στην καριέρα μου, αλλά έτσι είναι τα πράγματα, υπάρχουν και αυτά τα προβλήματα. Ήθελα όμως να παίξω στην Εθνική. Έκανα θεραπείες και είμαι καλύτερα πια. Ξεκουράστηκα έξι εβδομάδες και αυτό που θέλω και θέλουμε όλοι είναι το καλύτερο δυνατό για ακόμη μία χρονιά. Όποιος κι αν απουσιάζει, η Εθνική πρέπει να πρωταγωνιστεί. Πρέπει να βρει τον τρόπο να το κάνει και φέτος. Το Ευρωμπάσκετ είναι πολύ σημαντικό, γιατί δίνει και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αποτελούν μία φανταστική εμπειρία. Θα έχουμε δύσκολο έργο, δεν είναι εύκολα τα πράγματα».

Ο Νικ Καλάθης, ο οποίος ήταν παρών στην συγκέντρωση των διεθνών, μολονότι δεν πήγε στο Καρπενήσι, τόνισε: «Έχω ένα κάταγμα στον δεξιό αστράγαλο. Ένας τραυματισμός που συνέβη, ενώ έκανα προπονήσεις στις ΗΠΑ. Οι γιατροί μου είπαν ότι σε 3-4 εβδομάδες θα είμαι έτοιμος. Πιστεύω ότι θα προλάβω το Ευρωμπάσκετ. Θα δουλέψω σκληρά για να μπορέσω να επιστρέψω και να βοηθήσω την εθνική ομάδα. Υπάρχουν προβλήματα τραυματισμών, αλλά και πάλι υπάρχουν οι παίκτες για να πετύχουμε τους στόχους μας. Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο».

Ο Κώστας Κουφός, ο οποίος επιστρέφει στην Εθνική Ανδρών, τόνισε: «Είναι τιμή που βρίσκομαι και πάλι εδώ, ανάμεσα σε μεγάλους παίκτες. Γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά είμαι αισιόδοξος για την πορεία της εθνικής ομάδας. Θα δουλέψουμε σκληρά, όλοι μαζί, για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Ο γιατρός της εθνικής, Νίκος Κουκουλιάς, αναφέρθηκε στα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζει ο Ηλίας Ζούρος, τονίζοντας αρχικά για τον Στράτο Περπέρογλου: «Δυστυχώς, έχουμε φέτος κάποια προβληματάκια στο ξεκίνημα, όπως ξέρετε. Δύο είναι τα θέματα που μας απασχολούν. Ένα είναι ο Στράτος Περπέρογλου, ο οποίος έχει ένα πρόβλημα με το πόδι και χρειάζεται να μείνει στην Αθήνα για θεραπεία. Οταν γυρίσουμε, θα επανεκτιμηθεί η κατάστασή του και θα δούμε αν θα είναι σε θέση να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη ομάδα. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Εχει ένα προβληματάκι. Η ουσία είναι ότι δεν μπορεί να κάνει προπονήσεις και γι' αυτό δεν θα έρθει μαζί μας. Η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί σε δέκα μέρες, όταν με το καλό θα γυρίσουμε από το Καρπενήσι. Δεν αποκλείουμε τίποτα, όσον αφορά το αν θα προλάβει ή όχι το Ευρωμπάσκετ, γιατί όλους τους χρειαζόμαστε και όποιος μπορεί να βοηθήσει θα βοηθήσει. Αυτό που έχει ο Στράτος δεν χρειάζεται επέμβαση. Χρειάζεται συντηρητική αποκατάσταση και γι' αυτό θα μείνει στην Αθήνα».

Για τον Νικ Καλάθη επισήμανε: «Είχε έναν τραυματισμό πριν από δύο εβδομάδες στην Αμερική. Αυτό που είχε τελικά ήταν ένα οστεοχόνδρινο κάταγμα στον αστράγαλο. Είναι ήδη σε δύο εβδομάδες αποθεραπείας με βάση τις οδηγίες που έχει πάρει από συνάδελφο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, χρειάζεται άλλες δύο εβδομάδες αποθεραπείας. Φοράει την μπότα, αλλά δεν κρατάει πατερίτσες. Πατάει και μάλιστα τον νάρθηκα τον βγάζει το βράδυ. Σε δύο εβδομάδες θα κάνουμε ξανά καινούργιες εξετάσεις και θα προσπαθήσουμε σιγά σιγά να τον βάλουμε στο πρόγραμμα της ομάδας. Αρα ούτε εκείνος θα έρθει στο Καρπενήσι και, όπως ο Στράτος, έτσι και ο Νικ θα υποβληθεί σε νέες εξετάσεις, για να επανεκτιμηθεί η κατάστασή του. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πάει στην Αμερική, αλλά δεν είναι δικό μου θέμα. Ο,τι θεραπεία είναι να κάνει εκεί, μπορεί να την κάνει και εδώ».

Για τον Βασίλη Σπανούλη υπογράμμισε: «Η μαγνητική δείχνει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι κάτι που δεν φεύγει εύκολα. Η μαγνητική είναι λογικό να έχει κάποια ευρήματα. Δυστυχώς δεν έχω δει την μαγνητική από την διάρκεια της χρονιάς, ο Βασίλης μου είπε από το τηλέφωνο ότι νιώθει καλύτερα... Θεωρώ ότι, επειδή θα μπει σταδιακά στην προπόνηση, δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Αν επανέλθει το πρόβλημα, ξέρουμε ότι είναι επιβαρυμένος και προφανώς θα προσπαθήσουμε να μην του δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα».