Σλοβακία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Λιθουανία, Λετονία και Λιχτενστάιν, θα είναι οι αντίπαλοι της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, στον 7ο όμιλο της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2014 όπως προέκυψε από την κλήρωση στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Να θυμίσουμε ότι 13 ομάδες από την ευρωπαϊκή ζώνη (UEFA) θα πάρουν μέρος στην τελική φάση της διοργάνωσης. Οι εννέα νικήτριες των ομίλων προκρίνονται απευθείας στα τελικά, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις θέσεις θα καλυφθούν ύστερα από αγώνες μπαράζ (15 και 19 Νοεμβρίου 2013) που θα δώσουν οι οκτώ καλύτερες δεύτερες των ομίλων. Οι διαθέσιμες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των προκριματικών του Μουντιάλ 2014 είναι:

2012: 7 και 11 Σεπτεμβρίου, 12 και 16 Οκτωβρίου

2013: 22 και 26 Μαρτίου, 7 και 11 Ιουνίου, 14 και 18 Ιουνίου, 6 και 10 Σεπτεμβρίου, 11 και 15 Οκτωβρίου, 15 και 19 Νοεμβρίου (πλέι οφ).

Σάντος: «Καλή η κλήρωση»

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Φερνάντο Σάντος σχολίασε το αποτέλεσμα της κλήρωσης για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014: «Η αλήθεια είναι ότι η κλήρωση ήταν καλή για την Ελλάδα, αν δούμε, φυσικά, και τους άλλους ομίλους. Υπάρχουν, ωστόσο, ομάδες που διαθέτουν καλά σύνολα, όπως είναι η Βοσνία και η Σλοβακία, που είχε παρουσία στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής. Οφείλουμε να δείξουμε προσοχή στη Λιθουανία και τη Λετονία και να τις διαβάσουμε καλά γιατί συνεχώς βελτιώνονται τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειώσω ότι τη Λιθουανία και τη Σλοβακία δεν τις ξέρουμε καλά, δεν τις έχουμε αντιμετωπίσει στο πρόσφατο παρελθόν. Αντιθέτως, τη Βοσνία θα την αντιμετωπίσουμε στο φιλικό του Αυγούστου και με τη Λετονία συμμετέχουμε στον ίδιο όμιλο για τα προκριματικά του EURO 2012. Θέλω να τονίσω ότι το Μουντιάλ είναι ένα άλλο κομμάτι της δουλειάς μας. Εμείς ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή με τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και έχουμε ως στόχο την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης».

Φύσσας: «Πρώτα το Euro»

Ο τεχνικός διευθυντής των Εθνικών Ομάδων, Τάκης Φύσσας, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της κλήρωσης των προκριματικών του Μουντιάλ 2014: «Βρισκόμαστε περισσότερο από έναν χρόνο μακριά από την έναρξη της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2014. Αντιθέτως, είμαστε σχεδόν έναν μήνα πριν από μια σειρά κρίσιμων αγώνων για τo Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012. Η πρόκριση στο EURO είναι ο άμεσος αγωνιστικός στόχος μας και σ’ αυτόν είναι αφοσιωμένοι ο προπονητής και οι διεθνείς. Εκείνο που θέλω να πω επ’ ευκαιρία της σημερινής κλήρωσης είναι πως αξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα και σε όλα τα παιδιά ξεχωριστά, γιατί χάρη στους δικούς τους κόπους εκχωρήθηκε στην Εθνική το δικαίωμα να είναι επικεφαλής ομίλου. Αν αυτό το δικαίωμα θα μετατραπεί και σε πλεονέκτημα, θα αποδειχτεί μέσα στο γήπεδο».

Πιλάβιος: «Τις προκρίσεις δίνουν οι αγωνιστικές επιδόσεις και όχι οι κληρώσεις»

Επ΄ ευκαιρία της κλήρωσης της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Πιλάβιος, προέβη στην εξής δήλωση: «Πριν απ’ όλα θέλω να εκφράσω τη χαρά που ένιωσα εκπροσωπώντας την πιο συνεπή στις επιτυχίες ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου. Η Εθνική μας Ομάδα, βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων της FIFA, συμπεριλήφθηκε στο γκρουπ των ισχυρότερων ευρωπαϊκών, τέθηκε επικεφαλής ομίλου και μας έκανε πάλι υπερήφανους. Κατά τ’ άλλα, δεν επιθυμώ να κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο για το αποτέλεσμα της κλήρωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, διότι πιστεύω ότι τις προκρίσεις δίνουν οι αγωνιστικές επιδόσεις και όχι οι κληρώσεις. Επιπλέον, αυτό που προέχει για την Εθνική Ομάδα είναι η προοπτική της συμμετοχής στο EURO 2012».