«Τα στοιχεία που μας έχουν έρθει από την UEFA για την εμπλοκή ομάδων σε παράνομο στοιχηματισμό, αφορούν μικρές ομάδες. Η πρακτική της διαφθοράς, συνηθίζεται στις μικρές. Αν όμως υπάρξουν στοιχεία και για τις μεγάλες ομάδες, δεν θα σταματήσουμε. Οποιαδήποτε νέα στοιχεία υπάρξουν, θα οδηγήσουν σε τιμωρίες», διαβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη, για τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Στην ερώτησή του, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ είχε ζητήσει την επίσημη θέση της κυβέρνησης, έναντι της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ, που τιμώρησε μονάχα με απώλεια βαθμών τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα για την εμπλοκή παραγόντων τους σε παράνομα στοιχήματα, προκαλώντας την εκ νέου παρέμβαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

«Στην περίπτωση που η τακτική Δικαιοσύνη αποδώσει ποινικές ευθύνες σε διάφορα εμπλεκόμενα πρόσωπα που διασυνδέονται με τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στο νέο πρωτάθλημα, θα έχουμε αποπομπή ομάδων από το νέο πρωτάθλημα; Η εξυγίανση θα πρέπει να φτάσει και στους μεγαλοκαρχαρίες του κέντρου, αν βέβαια υπάρχουν τέτοιοι» είχε αναφέρει ο κ. Ροντούλης.

Απαντώντας ο υπουργός Πολιτισμού, σημείωσε πως η Πολιτεία έχει καταστήσει φανερή την σκλήρυνση της θέσης της, με τις συντονισμένες ενέργειες στις οποίες προέβη για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα «εννέα έως έντεκα ομάδες να υποβιβάζονται στην Β’ και Γ’ εθνική, 85 άτομα να κατηγορούνται για στημένα παιχνίδια, 4 να κρατούνται προσωρινά και 1 να καταζητείται. Σύντομα δε, θα υπάρξει και το νέο, «πολύ αυστηρό» αθλητικό νομοσχέδιο».

Ο κ. Γερουλάνος, εξάλλου, αποσυνέδεσε την έγκαιρη έναρξη του πρωταθλήματος από την οριστική αποδοχή των οικονομικών δικαιολογητικών των ομάδων. «Πήραμε μια πολύ δύσκολη απόφαση με στόχο να κρατήσουμε τις ομάδες εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και της UEFA. Η έναρξη του πρωταθλήματος, δεν συνιστά άφεση αμαρτιών» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τέλος, την επίμαχη απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της ΕΠΟ, ο υπουργός διευκρίνισε πως «η δική μας αντιπαράθεση δεν ήταν στο αν ήταν δίκαια ή όχι. Το πρόβλημα είναι, πως δεν υπάρχει στο δίκαιο του ποδοσφαίρου. Ή είσαι αθώος και μένεις στην κατηγορία σου, ή είσαι ένοχος και φεύγεις. Μας κάνει να αναρωτιόμαστε εάν το δίκαιο που μόλις ψήφισε η ΕΠΟ είναι διατεθειμένη να το τηρήσει», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Πολιτισμού χαιρέτησε την αναθεώρηση του δικαίου της ΕΠΟ επί το αυστηρότερο, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «πολύ σημαντική» - διαβεβαίωσε ωστόσο, πως η Πολιτεία παρακολουθεί τις ενέργειές της και αντιδρά σ’ αυτές με τα εργαλεία που διαθέτει, με πρώτο την χρηματοδότηση.