Τα ρέστα της θα παίξει η Ελλάδα στις 7 Οκτωβρίου με την Κροατία. Ο αγώνας είναι τελικός και από την έκβασή του θα κριθεί αν θα προκριθεί απευθείας στην τελική φάση του Euro 2012 ή θα εμπλακεί στη ψυχοφθόρα διαδικασία των μπαράζ, όπως και πριν δύο χρόνια για το Μουντιάλ του 2010, όταν αντιμετώπισε με επιτυχία σε νοκ άουτ αναμετρήσεις την Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, τρία είναι τα σενάρια βάσει των οποίων η ελληνική ομάδα θα δώσει ή όχι το παρών τον Ιούνιο του 2012 στα γήπεδα της Ουκρανίας ή της Πολωνίας που είναι οι οικοδέσποινες της διοργάνωσης.

Σενάριο 1
Η Ελλάδα νικάει στις 7 Οκτωβρίου την Κροατία στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Στην περίπτωση αυτή θα χρειάζεται το βαθμό της ισοπαλίας στις 11 Οκτωβρίου στην Τιφλίδα με την Γεωργία για να τερματίσει στην πρώτη θέση. Σε περίπτωση ισοβαθμίας με την Κροατία η Ελλάδα θα έχει μία νίκη και μία ισοπαλία στις μεταξύ τους συναντήσεις. Αν νικήσει την Κροατία και ηττηθεί από τη Γεωργία θα ελπίζει σε εντός έδρας ήττα της Κροατίας από τη Λετονία την τελευταία αγωνιστική, κάτι που φαντάζει απίθανο.

Σενάριο 2
Η Ελλάδα τερματίζει στη δεύτερη θέση και προκρίνεται ως η καλύτερη δεύτερη μεταξύ των δεύτερων ομάδων και των 9 ομίλων. Οι πιθανότητες να επαληθευτεί αυτό το σενάριο δεν είναι πολλές, αλλά ούτε και ελάχιστες. Κατ΄ αρχήν, επειδή στους 6 πρώτους προκριματικούς ομίλους συμμετέχουν 6 ομάδες και στους 3 τελευταίους από 5 ομάδες, στην ειδική βαθμολογία που θα διαμορφωθεί για την ανάδειξη της καλύτερης δεύτερης ομάδας, δεν θα μετρήσουν οι βαθμοί στους αγώνες με την τελευταία ομάδα των 6 πρώτων ομίλων. Με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα θα μπει στην ειδική βαθμολογία με 12 βαθμούς καθώς δεν θα μετρήσουν οι 6 που κατέκτησε στα δύο παιχνίδια με την Μάλτα.

Το πιθανότερο είναι ότι το ένα και μοναδικό εισιτήριο από αυτή την κατηγορία θα κριθεί στους 16 ή 17 βαθμούς. Η Ελλάδα για να τερματίσει δεύτερη θα πρέπει να μην νικήσει την Κροατία που σημαίνει ότι στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια μπορεί να εξασφαλίσει από 1 έως 4 βαθμούς και να φτάσει μάξιμουμ τους 16 στην ειδική βαθμολογία. Οπως έχει σήμερα η βαθμολογία σε όλους τους ομίλους, πιθανότητες να φτάσει τους 16 βαθμούς έχει η Βοσνία/Ερζεγοβίνη από τον 4ο όμιλο, αν κερδίσει τη Γαλλία στο Παρίσι και η Τσεχία από τον 9ο αν νικήσει εντός έδρας την Ισπανία και εκτός την Λιθουανία.

Περισσότερους από 16 βαθμούς μπορεί να συγκεντρώσει η δεύτερη ομάδα του 8ου ομίλου στον οποίο επί του παρόντος συνωστίζονται στην πρώτη θέση με 13 βαθμούς η Πορτογαλία, η Δανία και η Νορβηγία. Η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια την Ισλανδία εντός και τη Δανία εκτός. Η Δανία θα παίξει επίσης και με την Κύπρο στη Λευκωσία, ενώ η Νορβηγία έχει μόνο έναν αγώνα εντός έδρας με την Κύπρο. Αν στις 7 Οκτωβρίου η Πορτογαλία νικήσει την Ισλανδία και η Δανία την Κύπρο, στο τελευταίο μεταξύ τους παιχνίδι μάλλον θα τους φτάνει η ισοπαλία για να προκριθούν αυτόματα και οι δύο στην τελική φάση της διοργάνωσης. Επίσης, η Σουηδία από τον 5ο όμιλο, έχει αυτή τη δυνατότητα εφόσον  κερδίσει εκτός έδρας την αδιάφορη Φινλανδία και εντός έδρας την αήττητη Ολλανδία.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, τα κριτήρια ανάδειξης της καλύτερης δεύτερης ομάδας σύμφωνα με την UEFA είναι: 1. περισσότεροι βαθμοί. 2. διαφορά τερμάτων. 3. καλύτερη επίθεση. 4. καλύτερη εκτός έδρας επίθεση. 5. θέση στη βαθμολογία της UEFA. 6. βαθμολογία fair play στους αγώνες του ομίλου. 7. κλήρωση.

Σενάριο 3
Η Ελλάδα ηττάται στις 7 Οκτωβρίου από την Κροατία, τερματίζει στη δεύτερη θέση του ομίλου της, δεν εξασφαλίζει την πρόκριση ως καλύτερη δεύτερη πηγαίνει σε αγώνες μπαράζ. Στην περίπτωση αυτή αναμένεται να τοποθετηθεί στο γκρουπ των ισχυρών λόγω βαθμολογίας, να κληρωθεί με θεωρητικά ασθενέστερο αντίπαλο και να δώσει τον επαναληπτικό αγώνα στην έδρα της. Οι πρώτοι αγώνες των μπαράζ θα διεξαχθούν την Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικοί την Τρίτη 15 Νοεμβρίου.


Πηγή: Tovima.gr