Στα «χαρτιά» φαίνεται πως μένει η πρόθεση της ΔΟΕ να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες των αθλητών που έχουν τιμωρηθεί για παραβίαση των κανονισμών περί ντόπινγκ, ακόμη και μετά τη λήξη της ποινής τους. Το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης αποφάνθηκε σήμερα ότι ο πολυσυζητημένος κανονισμός 45 της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι άκυρος και ανεφάρμοστος, καθώς δεν συμβαδίζει με τον παγκόσμιο κώδικα κατά του ντόπινγκ, τον οποίο αναγνωρίζει η ΔΟΕ.

Το CAS κλήθηκε να γνωματεύσει επί του συγκεκριμένου κανονισμού, ο οποίος εγκρίθηκε το 2008 και θα ετίθετο για πρώτη φορά σε εφαρμογή στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, μετά από κοινή προσφυγή της ΔΟΕ και της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ. Ο κανονισμός προέβλεπε ότι αθλητές οι οποίοι τιμωρούνται με τουλάχιστον εξάμηνο αποκλεισμό για παράβαση που σχετίζεται με το ντόπινγκ (ακόμη και αποφυγή ελέγχου), δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους αμέσως επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τη λήξη της ποινής τους. Αν ίσχυε, αρκετές δεκάδες αθλητών δεν θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο Λονδίνο, με πιο «χτυπητή» επρίπτωση αυτή του Αμερικανού Ολυμπιονίκη των 400μ., ΛαΣον Μέριτ.

Στην ανακοίνωση του CAS επισημαίνεται ότι με τον τρόπο αυτό ένας αθλητής τιμωρείται δύο φορές για την ίδια παράβαση. Πάντως, το Διαιτητικό Διμαστήριο δίνει τη δυνατότητα στη ΔΟΕ να εφαρμόσει στο μέλλον τον κανονισμό, με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί σχετική τροποποίηση του παγκόσμιου κώδικα αντιντόπινγκ.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με ανακοίνωσή της εκφράζει την απογοήτευσή της για τη γνωμοδότηση του CAS, την οποία όμως δεσμεύεται ότι θα σεβαστεί.