Γυαλιά ηλίου και οδήγηση


Τα γυαλιά ηλίου είναι πολύ σημαντικά για τους περισσότερους κατά την οδήγηση, και όχι λόγω μόδας, αλλά σε τι ακριβώς βοηθούν και γιατι πρέπει να προσέχουμε τις υπεριώδεις ακτινοβολίες; Η κατασκευή των γυλιών ηλίου σίγουρα δεν γίνεται για να καλυφθούν οι ανάγκες της μόδας. Συμβαδίζει βέβαια με τη μόδα, αλλά βασικός λόγος κατασκευής είναι η προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και από τη λαμπρότητα. Ποια είναι όμως τα τρία είδη της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) που επιδρούν αρνητικά στην όραση;
-Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA), η συνεχής έκθεση στην οποία είναι πιθανό να οδηγήσει στη δημιουργία καταρράκτη.
-Η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) που «ευθύνεται για το μαύρισμα. Εκτεταμένη έκθεση σε αυτήν την ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση.
-Η υπεριώδης ακτινοβολία Γ (UVC) η οποία απορροφάται από το στρώμα του όζοντος μ εφόσον αυτό υπάρχει.

Η αγορά λοιπόν ενός ζευγαριού γυαλιών ηλίου γνωστής μάρκας παρέχει αρκετές εγγυήσεις προστασίας από τις ακτινοβολίες που αναφέραμε. Κατά την οδήγηση, οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι οι καλύτεροι, διότι η αποδοτικότητά τους εξαρτάται από το σημείο που βρίσκεται το αυτοκίνητο σε σχέση με τον ήλιο και από την υπεριώδη ακτίνοβολία που δεν απορροφάται από το τζάμι.

Ο οδηγός είναι καλό να επιλέγει κρύσταλλα που επιτρέπουν το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο χρώμα να περνούν πιο εύκολα, αφού θα βλέπει πιο εύκολα τα σήματα κυκλοφορίας.

Τέλος, ο οδηγός καλό είναι να φορά γυαλιά ηλίου όλη μέρα για να προστατεύει τα μάτια του και να διατηρείται ξεκούραστος.


Πηγή: autotriti.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο