Τα γυαλιά ηλίου είναι πολύ σημαντικά για τους περισσότερους κατά την οδήγηση, και όχι λόγω μόδας, αλλά σε τι ακριβώς βοηθούν και γιατι πρέπει να προσέχουμε τις υπεριώδεις ακτινοβολίες; Η κατασκευή των γυλιών ηλίου σίγουρα δεν γίνεται για να καλυφθούν οι ανάγκες της μόδας. Συμβαδίζει βέβαια με τη μόδα, αλλά βασικός λόγος κατασκευής είναι η προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και από τη λαμπρότητα. Ποια είναι όμως τα τρία είδη της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) που επιδρούν αρνητικά στην όραση;
-Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA), η συνεχής έκθεση στην οποία είναι πιθανό να οδηγήσει στη δημιουργία καταρράκτη.
-Η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) που «ευθύνεται για το μαύρισμα. Εκτεταμένη έκθεση σε αυτήν την ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση.
-Η υπεριώδης ακτινοβολία Γ (UVC) η οποία απορροφάται από το στρώμα του όζοντος μ εφόσον αυτό υπάρχει.

Η αγορά λοιπόν ενός ζευγαριού γυαλιών ηλίου γνωστής μάρκας παρέχει αρκετές εγγυήσεις προστασίας από τις ακτινοβολίες που αναφέραμε. Κατά την οδήγηση, οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι οι καλύτεροι, διότι η αποδοτικότητά τους εξαρτάται από το σημείο που βρίσκεται το αυτοκίνητο σε σχέση με τον ήλιο και από την υπεριώδη ακτίνοβολία που δεν απορροφάται από το τζάμι.

Ο οδηγός είναι καλό να επιλέγει κρύσταλλα που επιτρέπουν το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο χρώμα να περνούν πιο εύκολα, αφού θα βλέπει πιο εύκολα τα σήματα κυκλοφορίας.

Τέλος, ο οδηγός καλό είναι να φορά γυαλιά ηλίου όλη μέρα για να προστατεύει τα μάτια του και να διατηρείται ξεκούραστος.


Πηγή: autotriti.gr