Έτοιμη να εξοπλίσει ένα από τα επόμενα μοντέλα της με ζώνες ασφαλείας που θα διογκώνονται σε περίπτωση πρόσκρουσης, είναι η Mercedes-Benz. Πιθανολογούμε ότι η τεχνολογία θα εμφανιστεί αρχικά στη νέα S-Class, η οποία θα λανσαριστεί μέσα στο 2013. Οι ζώνες με ενσωματωμένο αερόσακο έχουν ως στόχο να περιορίσουν τον τραυματισμό των πίσω επιβατών στο θώρακα. Η γερμανική εταιρεία είχε παρουσιάσει τις ζώνες στο πειραματικό όχημα ασφαλείας ESF 2009, πριν από τρία χρόνια.

Όταν οι αισθητήρες ανιχνεύσουν σύγκρουση το συμπιεσμένο αέριο διογκώνει τη ζώνη, τριπλασιάζοντας το πλάτος της. Έτσι οι δυνάμεις που ασκούνται κατανέμονται σε μεγαλύτερη επιφάνεια και ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού. Για να διαπιστωθούν τα οφέλη από τη χρήση των ζωνών-αερόσακων, η Mercedes πραγματοποίησε δοκιμές όχι μόνο σε ανδρείκελα αλλά και στον υπολογιστή.

Τη συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αναπτύξει και η Ford, εξοπλίζοντας ήδη το αμερικάνικο Explorer. Το πρώτο ευρωπαϊκό μοντέλο με ζώνες-αερόσακους για τους πίσω επιβάτες θα είναι το νέο Mondeo, το οποίο αναμένεται στη Γηραιά Ήπειρο το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Πηγή: newsauto.gr
TAGS