Ο ήχος των μονοθεσίων της Formula 1 είναι ένας από τους πιο... αγαπητούς στους fans του αθλήματος.

Για άλλους, όμως, ίσως είναι ενοχλητικός.

Γι` αυτούς, λοιπόν, αλλά και για τους οπαδούς του μηχανοκίνητου αθλητισμού που θέλουν να τον δουν να εξελίσσεται, έρχεται μία εναλλακτική πρόταση: μία Formula 1 με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το πρωτάθλημα έχει αποκτήσει ήδη όνομα - θα λέγεται Formula E - και σε αυτό θα συμμετάσχουν μονοθέσια που θα κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

Ιδιαίτεροι κανονισμοί δεν θα υπάρχουν, απλά τα μονοθέσια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν μπαταρία βαρύτερη των 300 κιλών.

Στις καινοτομίες του πρωταθλήματος έγκειται και το γεγονός ότι οι πιλότοι δεν θα αλλάζουν λάστιχα, αλλά... ολόκληρα μονοθέσια! Η pole position θα καθορίζεται μέσω... πλέι οφ όπου ένα αυτοκίνητο θα ανταγωνίζεται ένα άλλο, με όλη τη διαδικασία των κατατακτήριων και του αγώνα να διαρκεί μία μόνο ημέρα.

Αρχικά, το νεοσύστατο πρωτάθλημα ήταν να κάνει... πρεμιέρα το 2013, αλλά τελικά αποφασίστηκε στη διάρκεια του ερχόμενου έτους να γίνουν μόνο δοκιμές και οι επίσημοι αγώνες να γίνουν το 2014.Σε αυτό αναμένεται να συμμετάσχουν 20 πιλότοι με 10 ομάδες, με τους αγώνες να διεξάγονται στο κέντρο μεγάλων πόλεων.

Η ταχύτητα των μονοθεσίων μπορεί να φτάσει και τα 200 χιλιόμετρα την ώρα και ήδη πόλεις όπως το Ρίο, το Μεξικό και το Μονακό έχουν μπει στο αγωνιστικό καλεντάρι.

Φυσικά, το πρότζεκτ έχει την πλήρη στήριξη της FIA, με τον πρόεδρο, Ζαν Τοντ, να δηλώνει:

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτή τη συμφωνία με την Formula E Holdings καθώς έχουν μεγάλη εμπειρία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα εμπλεκόμενα μέλη.

Αυτό το νέο πρωτάθλημα, στην καρδιά των μεγαλύτερων πόλεων είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσει νεαρό κοινό. Θα είναι εντυπωσιακό και θα προσφέρει τόσο ψυχαγωγία, όσο και την δυνατότητα να μοιραστούμε τις αξίες της FIA και τους στόχους για καθαρή ενέργεια, κίνηση και βιωσιμότητα με ένα ευρύτερο και νεότερο κοινό».

Πηγή: woop.gr

TAGS