Σε αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε για το ποια πρέπει να είναι η απόσταση που χρειάζεται να έχουμε για την ασφαλή ακινητοποίηση του αυτοκινήτου μας, ώστε να αποφύγουμε τα δυσάρεστα. Για να υπολογίσουμε επακριβώς την απόσταση φρεναρίσματος, θα πρέπει να ξεσκονίσουμε λίγο τα μαθηματικά μας. Ο χρόνος που χρειαζόμαστε από τη στιγμή που θα αντιληφθούμε τον κίνδυνο μέχρι και να ακινητοποιήσουμε το όχημα, εξαρτώνται από δύο παράγοντες: τον χρόνο αντίδρασης και τον χρόνο πέδησης.

Με τη μέθοδο των «τριών» μπορούμε να βρούμε ότι για παράδειγμα όταν ένα αυτοκίνητο κινείται με 60 χλμ./ώρα διανύει 16,6 μέτρα το δεύτερόλεπτο. Κατά προσέγγιση μπορούμε να υπολογίζουμε ότι ο χρόνος πέδησης είναι πολλαπλάσιο με τον αριθμό 3, δηλαδή 60χλμ./ώρα = 6x3 = 18 μέτρα/δλ. είναι η χρόνος αντίδρασης.

Για να υπολογίσουμε τον χρόνο πέδησης, μπορούμε κατά προσέγγιση να πολλαπλασιάσουμε το πρώτο ψηφίο των χιλιομέτρων με τον εαυτό του, δηλαδή 80 χλμ./ώρα = 8x8 =64 μέτρα χρειάζεται το όχημα για την ακινητοποίησή του.

Τελικά, αν κινούμαστε με 90 χλμ./ώρα και θέλουμε να ακινητοποιήσουμε με ασφάλεια το όχημά μας θα χρειαστούμε αναλυτικά: 9x3 + 9x9 =108 μέτρα. Βέβαια, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως είναι οι καιρικές συνθήκες, η ποιότητα του οδοστρώματος καθώς και η κατάσταση των ελαστικών.

Πηγή: autotriti.gr