Η έλλειψη εμπιστοσύνης των ανθρώπων της Yamaha προς το πρόσωπό του ήταν η αιτία φυγής του Μπεν Σπις από την Ιαπωνική εργοστασιακή ομάδα.


Αυτό αποκάλυψε ο Αμερικανός αναβάτης, ο οποίος τόνισε ότι ενημερώθηκε για αυτό από έναν υπάλληλο της Yamaha, πολύ νωρίς, μόλις μετά τον αγώνα στο Μουζτέλο, στις 2 Ιουνίου.

Σε άρθρο του στο Αμερικάνικο περιοδικό Cycle World, ανέφερε πως η ρήξη επήλθε κατά την διάρκεια των δοκιμών που έκανε η Ιαπωνική ομάδα στην Ιταλική πίστα, όπου εκείνος όμως, δε συμμετείχε λόγω τροφικής δηλητηρίασης.

«Η Yamaha παρέμεινε και έκανε δοκιμές την επόμενη ημέρα, αλλά εγώ δεν συμμετείχα. Δε μπορούσα να οδηγήσω, δε μπορούσα να κουνηθώ, δε μπορούσα να κάνω ο,τιδήποτε. Ενας ανώτερος υπάλληλος της Yamaha – τόσο συγκεκριμένος θα είμαι – μου είπε ότι 'έχουμε επενδύσει πολλά χρήματα πάνω σου. Μην έρθεις στη Λαγκούνα Σέκα αν δεν είσαι 100% έτοιμος'. Τότε, πρόσθεσε: ‘χάσαμε την εμπιστοσύνη μας προς εσένα’.

Αυτή ήταν η στιγμή που αποφάσισα ότι δεν θα αγωνιστώ με την Yamaha το 2013. Εχω αρκετούς καλούς φίλους στην Yamaha, αλλά όταν κάποιος σε υποτιμά έτσι, χάνεις το σεβασμό σου προς εκείνους», ανέφερε ο Σπις.