Η επιστημονική φαντασία γίνεται πράξη! Η Audi είναι η πρώτη εταιρεία που πήρε άδεια για να κυκλοφορήσει το πρώτο αυτοκίνητο της με «αυτόματο πιλότο».
Έτσι, δεν θα αργήσει και πολύ να δούμε στους δρόμους το πρώτο αυτοκίνητο χωρίς οδηγό. Τα πρώτα – αυτό-οδηγούμενα οχήματα θα έχουν την σφραγίδα της γερμανικής εταιρείας η οποία παρουσίασε την «πατέντα» της στην έκθεση CES ( έκθεση ηλεκτρονικών συστημάτων) στο Λας Βέγκας.

Συγκεκριμένα, στο περίπτερο της Audi παρουσιάστηκαν αρκετές νέες τεχνολογίες , τόσο για την δικτύωση του αυτοκινήτου όσο και στα μελλοντικά πιλοτικά συστήματα οδήγησης. Το σύστημα Piloted driving μπορεί να κατευθύνει αυτόματα ένα αυτοκίνητο έως 60 χλμ/ώρα, όταν αυτό είναι μέσα σε ένα μποτιλιάρισμα και χωρίς καμία παρέμβαση του οδηγού.

Ο αυτόματος πιλότος βασίζεται εν μέρει σε συστήματα υποστήριξης που ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλά οχήματα όπως είναι το adaptive cruise control, που αποτελείται από αισθητήρες στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και κρατάει σε μια προκαθορισμένη απόσταση το αυτοκίνητο από το προπορευόμενο όχημα αλλά και το Audi active lane assist, το οποίο χάρη στην παρουσία μιας κάμερας τοποθετημένης στο παρμπρίζ, αναγνωρίζει τη διαγράμμιση και σε περίπτωση ακούσιας αλλαγής λωρίδας, παρεμβαίνει διορθωτικά στο σύστημα διεύθυνσης σε ταχύτητες έως και 65 χλμ./ώρα.

Η Lexus παρουσιάζει και αυτή με την σειρά της μια αντίστοιχη τεχνολογία, την AASRV (Advanced Active Safety Research) έκανε το ντεμπούτο του στην CES 2013, στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ. Η Lexus LS φέρει ένα εξελιγμένο σύστημα αυτό-οδηγούμενου οχήματος και είναι κάτι το οποίο δεν θα δούμε φέτος στους δρόμους ( πιθανόν μέσα στο 2014).

Πηγή: gazzetta.gr