Ένας συστηματικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων κλαταρίσματος του ελαστικού, ενώ παράλληλα μειώνει και την κατανάλωση! Ας δούμε πώς γίνεται.
Για τον έλεγχο των ελαστικών σας υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να προσέχετε, την πίεση και την εικόνα του πέλματος. Καλό είναι να ελέγχετε το πέλμα του ελαστικού σας συστηματικά, για να διαπιστώσετε εάν έχει υποστεί φθορές ή χρειάζεται αντικατάσταση. Όλα τα ελαστικά έχουν γραμμές ένδειξης φθοράς πέλματος χαραγμένες στο πέλμα. Αυτές οι γραμμές βρίσκονται στις βάσεις των εγκοπών του πέλματος, σε πολλά σημεία στο ελαστικό. Όταν το ελαστικό έχει φθαρεί, σε σημείο που όλοι οι δείκτες φθοράς να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους παρακείμενους ώμους των πελμάτων, είναι η στιγμή να αντικαταστήσετε το ελαστικό. Αν το πέλμα έχει φθαρεί μόνο σε ένα ή δύο σημεία, αυτό μπορεί να σημαίνει, ότι το ελαστικό δεν είχε την κατάλληλη πίεση.

Μια ματιά αρκεί

Κοιτάξτε προσεκτικά όλα τα ελαστικά του οχήματός σας, ειδικά ανάμεσα στις αυλακώσεις. Είναι πολύ πιθανό να έχετε πατήσει καρφί ή άλλο αντικείμενο το οποίο έχει εισχωρήσει στο ελαστικό, χωρίς να έχει χάσει αέρα. Ωστόσο, μετά από λίγες μέρες, θα αρχίσει σιγά-σιγά να ξεφουσκώνει ή θα σκιστεί απότομα (σε περίπτωση υψηλής ταχύτητας), κάτι που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Αντίστοιχα κοιτάξτε τα πλευρικά τοιχώματα για τυχόν "καρούμπαλα" που μπορεί να επηρεάσουν την αντοχή του ελαστικού.

Τα ελαστικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου και πρέπει να έχουν την πίεση που συνιστά ο κατασκευαστής. Δεν είναι και ιδιαίτερα χρονοβόρο ή δύσκολο, όταν πάτε για καύσιμα σε ένα πρατήριο, να κάνετε και έναν έλεγχο στις πιέσεις, ώστε να έχετε το μυαλό σας ήσυχο. Σκεφτείτε ότι με μικρή απόκλιση της πίεσης χάνετε σε πρόσφυση και άρα ενεργητική ασφάλεια, ενώ παράλληλα αυξάνετε την κατανάλωση!

Πηγή: autotriti.gr