Η πρώτη όψη είναι και η σημαντικότερη, για να πείσετε έναν υποψήφιο αγοραστή του αυτοκινήτου σας ότι αξίζει να προβεί στην αγορά του. Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε, ώστε να εξασφαλίσετε καλύτερη τιμή για το αυτοκίνητό σας;
Καθαρισμός
Καν το μόνος σου. Όσο «παραμελημένο» και να το είχατε στο παρελθόν, ήρθε ο καιρός να το περιποιηθείτε πριν την πώλησή του. Ένα καλό πλύσιμο μέσα-έξω, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, αρκεί για να τονώσει την εικόνα του αυτοκινήτου σας και να κερδίσει την πρώτη ματιά του υποψήφιου αγοραστή. Μπορείτε και εσείς οι ίδιοι να κάνετε έναν επιμελή καθαρισμό εξωτερικά, που θα σας κοστίσει μόνο σε χρόνο. Κατά τη διαδικασία, έχετε την ευκαιρία να εντοπίσετε τυχόν γρατσουνιές ή χτυπήματα που δεν ξέρατε ότι υπήρχαν, η αντιμετώπιση των οποίων θα μας απασχολήσει στη συνέχεια.

Για καλύτερα αποτελέσματα. Αν το αυτοκίνητό σας είναι «ταλαιπωρημένο» στον τομέα της καθαριότητας, καλό είναι να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό κατάστημα, που προσφέρει υπηρεσίες καθαρισμού. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις που το χρώμα έχει χάσει τη λάμψη του από τον πολυκαιρισμό και δείχνει ταλαιπωρημένο από την ακαθαρσία. Γίνεται από πλυντήρια αυτοκινήτων ή καταστήματα περιποίησης και κοστίζει περίπου 10 ευρώ, περιλαμβάνοντας πλύσιμο και κέρωμα. Για πιο δύσκολες περιπτώσεις, ένα γυάλισμα κρίνεται επιβεβλημένο και κοστίζει από 45 ευρώ περίπου.

Εσωτερικό καθάρισμα
Καν το μόνος σου. Καθαρίστε με ένα νωπό πανί τα πλαστικά μέρη του ταμπλό, ενώ για τα δύσκολα σημεία χρησιμοποιήστε ένα πινέλο για να αφαιρέσετε τη σκόνη. Η βρωμιά και η σκόνη που συσσωρεύονται σε δύσκολα σημεία του εσωτερικού, πρέπει να καθαριστούν. Χρησιμοποιήστε αέρα, πινέλα (για τους αεραγωγούς), βρεγμένα και στεγνά πανιά για το καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ το πλύσιμο των ταπέτων και των επενδύσεων κρίνεται επιβεβλημένο. Καθαρίστε και εσωτερικά τα τζάμια του αυτοκινήτου, ενώ μην ξεχάσετε να καθαρίσετε και το χώρο αποσκευών και ιδιαίτερα κάτω από την εσωτερική του επένδυση. Αν η ρεζέρβα βρίσκεται κάτω από εκείνον, αφαιρέστε την και καθαρίστε και το χώρο αυτής.

Για καλύτερα αποτελέσματα. Και πάλι χείρα βοηθείας για καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να σας δώσει ένα ειδικό κατάστημα περιποίησης. Ο βιολογικός καθαρισμός θα κάνει το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας καινούργιο (στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν) από φθορές, κ.λπ. Το κόστος αυτής της περίπτωσης ξεκινάει από 45 ευρώ περίπου, ανάλογα βέβαια και την κατάσταση του αυτοκινήτου.

Πλύσιμο κινητήρα
Καν το μόνος σου.Το πλύσιμο του κινητήρα μπορεί να γίνει και από εμάς. Επιλέγοντας κάθε τμήμα του κινητήρα ξεχωριστά, το καθαρίζουμε με ένα στεγνό πανί από τις σκόνες και μετά χρησιμοποιούμε ένα βρεγμένο πανί στο ίδιο τμήμα. Ποτέ δεν κάνουμε χρήση νερού απευθείας στον κινητήρα, αφού εκεί υπάρχουν καλωδιώσεις. Αν το αποτέλεσμα δε σας αφήνει ικανοποιημένο, καλύτερα να αφήσετε κάποιον ειδικό να το κάνει.

Για καλύτερα αποτελέσματα. Κατόπιν συνεννόησης, ορισμένα βενζινάδικα αναλαμβάνουν τον καθαρισμό του κινητήρα, χρησιμοποιώντας ειδικό προϊόν, που αφαιρεί τα καμένα λάδια αλλά και προστατεύει τα ευαίσθητα μέρη του. Το πλύσιμο του κινητήρα, εκτός από την αισθητική εικόνα, έχει και λειτουργική σημασία, αφού μετά από το πλύσιμο, ενδέχεται να εντοπίσετε κάποια τυχόν διαρροή, φθορά, κ.λπ.. Επίσης, για την εξαφάνιση του φαινομένου των καμένων λαδιών, καλό είναι να πλυθεί και το κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Για τις ενέργειες αυτές, υπολογίστε περίπου 20 ευρώ.

Ζάντες ελαστικά
Οι χτυπημένες ζάντες υποδηλώνουν ένα κακομεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Τα ελαστικά και οι ζάντες του αυτοκινήτου εμφανίζουν αληθή στοιχεία για τη μέχρι τώρα συμπεριφορά μας προς εκείνο. Αν, για παράδειγμα, οι ζάντες είναι χτυπημένες από τα πεζοδρόμια κατά το παρκάρισμα, σημαίνει ότι δεν το προσέχαμε αρκετά. Τα ελαστικά, από την άλλη, εμφανίζουν τη συμπεριφορά μας στην οδήγηση, αλλά και γενικότερα στο θέμα της συντήρησης. Φθαρμένα ελαστικά υποδηλώνουν πλήρη αδιαφορία για το αυτοκίνητο. Γι αυτό, πριν πουλήσουμε το αυτοκίνητό μας, καλό είναι και τα δύο προαναφερθέντα σημεία του να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Οι ζάντες, αν είναι σιδερένιες, μπορούν να βαφτούν για να δείξουν καινούργιες, αλλιώς μπορούμε να τοποθετήσουμε καινούργια τάσια, σε περίπτωση που τα παλιά μας είναι σπασμένα. Για τα ελαστικά, σε περίπτωση που η φθορά τους είναι φυσιολογική, καλό είναι να τα τονώσουμε μέσω ειδικών σπρέι, που γυαλίζουν τα πλαϊνά τους.

Γρατσουνιές και χτυπήματα
Σκεφτείτε πόσο άσχημη εντύπωση θα κάνει στον υποψήφιο αγοραστή του αυτοκινήτου σας ένα μικροχτύπημα ή μια γρατσουνιά. Εσείς έχετε τη δυνατότητα της άμεσης και εύκολης επιδιόρθωσης του προβλήματος, μέσω μιας διαδικασίας που ωφελεί την τσέπη σας. Βεβαίως, με την εν λόγω διαδικασία, θα μπορέσετε να διορθώσετε μικρές γρατσουνιές και γδαρσίματα, αλλά σε καμία περίπτωση κάποιες σοβαρότερες ζημιές, που απαιτούν την εμπειρία και φυσικά τον εξοπλισμού ενός φανοποιού. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κιτ επισκευής του χρώματός σας (τον κωδικό του αυτοκινήτου σας), ένα σεσουάρ και διαθέσιμο χρόνο 15 λεπτών. Η διαδικασία είναι απλή. Αφού βάλετε την μπογιά στη γρατσουνιά ή στο χτυπηματάκι, το στεγνώνετε με ένα σεσουάρ και… αντίο γρατσουνιά!

-Με το ειδικό κιτ επισκευής που έχουν οι αντιπροσωπείες για όλα τα χρώματά τους, μπορείτε να απαλλαγείτε από μικρογρατσουνιές.

-Μια αλοιφή περιποίησης μπορεί να τονώσει σημαντικά το φθαρμένο χρώμα του αμαξώματος ενώ παράλληλα μπορεί να "κρύψει" και τις μικρογρατσουνιές.

Τυπικός έλεγχος
Πριν το αυτοκίνητό μας μπει σε αγγελία, είναι πολύ σημαντικό να προβούμε σε έναν τεχνικό τυπικό έλεγχο. Δεν είναι ανάγκη να πραγματοποιήσουμε κανονικό service, αλλά τουλάχιστον κάποια σημαντικά μέρη του πρέπει να ελεγχθούν. Τα υγρά των φρένων, της μπαταρίας, του υδραυλικού τιμονιού, καθώς και τα λάδια, πρέπει να συμπληρωθούν ή ακόμα και να αντικατασταθούν. Ελέγξτε για καμένες λάμπες και ασφάλειες, καθώς και τη λειτουργία του ταχύμετρου. Αν το τελευταίο δε λειτουργεί, επισκευάστε το οπωσδήποτε, αφού διαφορετικά ο υποψήφιος αγοραστής δε θα μπορεί να γνωρίζει τα πραγματικά χιλιόμετρα που έχει κάνει το αυτοκίνητο.

-Ελέγξτε την στάθμη και την ποιότητα του λαδιού στον κινητήρα.

-Σε περίπτωση που η στάθμη είναι χαμηλή, συμπληρώστε όσο αναγράφεται στο βιβλίο του κατασκευαστή. Αν το λάδι είναι σε κακή κατάσταση, προτιμήστε αντικατάστασή του.

Πηγή: autotriti.gr