Πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου σε 138 οχήματα Prius, παραγωγής από 10 Οκτωβρίου 2008 έως 7 Οκτωβρίου 2009, εκτελεί η εταιρεία TOYOTA Ελλάς A.B.E.E., σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σύστημα πέδησης των εν λόγω οχημάτων διαθέτει υδραυλικούς συσσωρευτές οι οποίοι αποτελούνται από μεταλλικό έμβολο με μεταλλικές πτυχές που επιτρέπουν την κίνηση του και το οποίο περιέχει υγρό φρένων εντός ενός εξωτερικού μεταλλικού κελύφους. Αέριο άζωτο περιέχεται επίσης ανάμεσα στο έμβολο και το κέλυφος της διάταξης. Εξαιτίας της κίνησης του εμβόλου στον κατακόρυφο άξονα κατά την οδήγηση, υπάρχει μικρή πιθανότητα να δημιουργηθεί ρωγμή στις μεταλλικές πτυχές του.

Αν αυτό συμβεί, άζωτο μπορεί να διαρρεύσει στο υγρό φρένων και σταδιακά να μεταβάλει το ενεργό μήκος της διαδρομής του πεντάλ των φρένων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την υδραυλική πίεση και την απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με αυτά τα θέματα.

Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων οχημάτων θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω επιστολής, ώστε να προσέλθουν στο δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών αυτοκινήτων Toyota σε όλη την Ελλάδα, για να γίνει προληπτικός έλεγχος και, αν χρειαστεί, αντικατάσταση της εν λόγω αντλίας φρένων με βελτιωμένη, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς - Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών στο τηλέφωνο 210 2808000 (ώρες λειτουργίας από 09.00πμ έως 05:00μμ).