Η Fiat και η Sberbank υπέγραψαν Επιστολή Δέσμευσης προς Συνεργασία σχετικά με ένα νέο εγχείρημα για την παραγωγή και διανομή επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων στη Ρωσία. Η Ρωσική τράπεζα έχει σκοπό να χρηματοδοτήσει όλο το εγχείρημα και να λάβει μειοψηφικό πακέτο ύψους 20% στην κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί.

Η γκάμα των προϊόντων αναμένεται να βασίζεται σε οχήματα Jeep και στη συνέχεια να επεκταθεί συμπεριλαμβάνοντας άλλα μοντέλα και κινητήρες που θα παράγονται και θα συναρμολογούνται σε τοπικό επίπεδο.

Η παραγωγή θα έχει τη δυνατότητα να φτάσει τα 120.000 οχήματα με το ύψος της συνολικής επένδυσης του εγχειρήματος στα 850 εκατομμύρια ευρώ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα κεντρικό εργοστάσιο -η προτιμώμενη τοποθεσία προς το παρόν είναι η περιοχή της Αγίας Πετρούπολης- καθώς και τη συναρμολόγηση “επιβατηγών” οχημάτων, οχημάτων SUV και ενδεχομένως ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στη Μόσχα, μέσω σχετικής σύμβασης συνεργασίας που πρόκειται να συναφθεί με τη ZIL (Zavod Imeni Likhachova) και υπό την αιγίδα των αρχών της Μόσχας.

Η Chrysler Group LLC, στην οποία η Fiat S.p.A. κατέχει 58,5% του μετοχικού κεφαλαίου, μπορεί επίσης να συμμετάσχει στο εγχείρημα ως επενδυτής, καθώς και να αδειοδοτήσει την παραγωγή ορισμένων μοντέλων της.

Οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα συνεχίσουν τις συζητήσεις και θα επιδιώξουν να αποκτήσουν όλες τις καθιερωμένες εταιρικές εγκρίσεις προτού προχωρήσουν σε δεσμευτικές συμφωνίες, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2012.