Το Smart μπορεί να είναι η προσωποποίηση του αυτοκινήτου πόλης αλλά σύντομα θα βρει στο διάβα του ένα μοντέλο τόσο μικρό που μπροστά του το mini της Mercedes θα μοιάζει με Maybach.

To Βρετανικό Peel P50 κατασκευάστηκε μεταξύ 1963 και 1965. Είχε μήκος μόλις 1.37 μέτρα και πλάτος 1.04 μέτρα, τρείς ρόδες, κινητήρα 49 κ.εκ., τελική 61 χ.α.ω.  και ζύγιζε μόλις 59 κιλά. Ο στόχος του ήταν να φιλοξενεί έναν ενήλικα και μία τσάντα από τα ψώνια της ημέρας και το κόστος του έφτανε, τότε, τις 199 Λίρες.

Πωλήθηκαν μόλις 50 κομμάτια, αλλά η σημερινή παγκόσμια οικονομική συγκυρία φαίνεται ότι θα το επαναφέρει στη ζωή.

 

Ήδη ξεκινά μία μικρής έκτασης παραγωγή του ίδιου μοντέλου αλλά και του λίγο μεγαλύτερου αδερφού του που ονομαζόταν Peel Trident. Η ιδέα ανήκει στον Γκάρυ Χίλμαν και τον Φαϊζάλ Καν, οι οποίοι το 2010 ενεργοποίησαν εκ νέου το όνομα Peel.

Η ρέπλικα του αυθεντικού μοντέλου θα προσφέρεται με δύο κινητήρες, ηλεκτρικό 2.5 kW και βενζίνης 49 κ.εκ., και θα έχει τελική 65 χ.α.ω. και κατανάλωση μόλις 2 λίτρων για κάθε 100 χιλιόμετρα. Ο ηλεκτροκινητήρας θα προσφέρει αυτονομία 32 χιλιομέτρων.

Μαζί με το P50 θα κατασκευάζεται και το δύο θέσεων Trident.

Οι τιμές τους θα ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ.

 

Για να κατανοήσετε το απίθανα μικρό μέγεθος του μοντέλου δείτε το βίντεο που ακολουθεί από παλαιότερη εκπομπή του Αγγλικού Top Gear όπου ο πανύψηλος Κλάρκσον οδηγεί ένα P50 μέσα στους ορόφους του BBC!