Το Toyota Hilux, ήδη γνωστό για τις ικανότητές του στις ακραίες προκλήσεις εγκαινίασε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των πολικών εξερευνητικών αποστολών, διανύοντας πάνω από 70.000 km σε ένα από τα πιο παγωμένα και εχθρικά περιβάλλοντα του πλανήτη.

 

Το σημαντικότερο γεγονός του Ανταρκτικού Προγράμματος ήταν ένας διπλός διηπειρωτικός διάπλους, που οργάνωσε η Extreme World Races. Νέο παγκόσμιο ρεκόρ σημείωσαν τρία Hilux, ανάμεσα στα οποία δύο εκδόσεις 6x6, το καθένα από τα οποία διάνυσε 9.500 km. Με συνολική κάλυψη 30.000 km, πρόκειται για το μεγαλύτερο ταξίδι στην Ανταρκτική μέχρι σήμερα.

 

 

Από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι το Φεβρουάριο του 2012, ομάδα με δέκα Toyota Hilux ανέλαβε να εγκαταστήσει μία αποθήκη καυσίμου και ένα μετεωρολογικό σταθμό, αλλά και να προσφέρει υποστήριξη σε επιστημονικές αποστολές και έναν αγώνα σκι.

 

Για να αντιμετωπίσουν τις μοναδικές και ακραίες οδηγικές συνθήκες της Ανταρκτικής, με απαγορευτικά χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -50°C, υψόμετρα μεγαλύτερα των 3.400 μέτρων και τις σκληρότερες οδηγικές συνθήκες που μπορεί να διανοηθεί ανθρώπινος νους, όλα τα οχήματα προετοιμάστηκαν από την Ισλανδική Arctic Trucks, μία εταιρία που ειδικεύεται στις μετατροπές  4x4.

 

Απαραίτητες μετατροπές ήταν η ενσωμάτωση γερανού για τη μεταφορά βαρέως εξοπλισμού, η χρήση αεροπορικού καυσίμου Jet A-1 για την αντιμετώπιση του υπερβολικού ψύχους, ένα ρεζερβουάρ 280 L (800 L για τις εκδόσεις 6x6), ανανεωμένη ανάρτηση και σύστημα μετάδοσης, κοντά διαφορικά και XL ελαστικά με πίεση 2-3 psi (τα στάνταρ ελαστικά του Hilux έχουν πίεση 29 psi) προσφέροντας μία επιφάνεια επαφής ελαστικού περίπου 17 φορές μεγαλύτερη από αυτή των στάνταρ ελαστικών.  

 

O κινητήρας 3.0- D-4D diesel και το κιβώτιο δεν υπέστησαν καμία μετατροπή για τις αποστολές και το Hilux συμπεριφέρθηκε άψογα σε όλη τη διάρκεια της πρόκλησης των 70.000 km χωρίς τεχνικές βλάβες.