Όταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στην ασφάλεια κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν τους επιβάτες του αυτοκινήτου. Η Volvo κάνει ένα βήμα παραπέρα και προσφέρει ασφάλεια για όλους και όταν λέμε όλους εννοούμε όλους. Ακόμα και τους πεζούς!

 

Επτά αισθητήρες, προηγμένη τεχνολογία και ένας αερόσακος που ανοίγει με αστραπιαία ταχύτητα στην περιοχή του παρμπρίζ είναι μερικά από τα κύρια στοιχεία της Τεχνολογίας Αερόσακου Πεζού – του συστήματος που καθιστά την Volvo Car Corporation με το νέο μοντέλο της, το V40, τον πρώτο κατασκευαστή στον κόσμο που προσφέρει τέτοιο αερόσακο.

 

Οι μεντεσέδες του καπό είναι εφοδιασμένοι με πυροτεχνικούς μηχανισμούς, που όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί τραβούν μία περόνη και απελευθερώνουν το πίσω τμήμα του πλαισίου του καπό. Ταυτόχρονα ενεργοποιείται ο αερόσακος που βρίσκεται κάτω από το καπό και μπροστά από τη βάση του παρμπρίζ και αρχίζει να γεμίζει με αέριο. Καθώς φουσκώνει, ανασηκώνει το καπό, που ανυψώνεται κατά δέκα εκατοστά και παραμένει σε αυτή, την ανυψωμένη θέση.

 

Το επιπλέον κενό που δημιουργείται κατ’ αυτόν τον τρόπο, μεταξύ του καπό και των σκληρών τμημάτων του οχήματος στο χώρο του κινητήρα, προσφέρει στο καπό το χώρο που χρειάζεται για να παραμορφωθεί, απορροφώντας ενέργεια, όταν πέσει επάνω του ένας πεζός.

 

Η όλη διαδικασία, από την ενεργοποίηση του συστήματος μέχρι το πλήρες φούσκωμα του αερόσακου διαρκεί μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου.

 

Δοκιμές με πόδια ανδρείκελων
Το σύστημα λειτουργεί σε ταχύτητες μεταξύ 20 και 50 km/h. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 75% όλων των ατυχημάτων με πεζούς συμβαίνει σε ταχύτητες κάτω των 40 km/h.

 

Χρήστος Δασκαλόπουλος

 

*Δείτε περισσότερα στη σελίδα της Volvo Greece στο Facebook https://www.facebook.com/VolvoGreece.