Ένα Volvo XC60, ένα Volvo S60 και ένα Volvo V60 και ένα φορτηγό καθώς και ένα προπορευόμενο αυτοκίνητο, κινήθηκαν με απόλυτη επιτυχία σε κονβόι σε δρόμους της Βαρκελώνης, στην Ισπανία… χωρίς να επέμβει ο οδηγός!

 Τα οχήματα διένυσαν απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, ακολουθώντας το ένα το άλλο, επιταχύνοντας, επιβραδύνοντας και στρίβοντας με ασφάλεια -χωρίς την παρέμβαση οδηγού- ανάμεσα σε άλλα αυτοκίνητα, με ταχύτητα 85 χλμ/ώρα, με την απόσταση ανάμεσα στα οχήματα του συρμού να είναι σταθερά στα έξι μέτρα.

 

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της δοκιμής σε δημόσιο δρόμο και του προγράμματος SARTRE γενικότερα, οφείλεται στα προηγμένα συστήματα ασφάλειας της Volvo. Τα συστήματα αυτά, βασισμένα στη χρήση καμερών, ραντάρ και αισθητήρων laser, προσφέρουν την απαραίτητη τεχνολογική πλατφόρμα για να υλοποιήσουν οι μηχανικοί το σημαντικότερο ίσως ερευνητικό πρόγραμμα για τις οδικές μετακινήσεις που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη!

 

Τα τρία μοντέλα Volvo που συμμετείχαν στην πρώτη δοκιμή του SARTRE σε δημόσιους δρόμους δεν διέφεραν από αυτά που διατίθενται στις εκθέσεις Volvo, παρά μόνο στον εξοπλισμό για την ασύρματη επικοινωνία ανάμεσα στα αυτοκίνητα του οδικού συρμού!

 

Το SARTRE επικεντρώνεται στην ομαδοποίηση της κυκλοφορίας με στόχο να βελτιώσει μια σειρά από τομείς: Πρώτα απ’ όλα την οδική ασφάλεια, αφού περιορίζει σημαντικά τον ανθρώπινο παράγοντα στην οδήγηση, που έχει αναγνωριστεί ως αιτία, τουλάχιστον για το 80% των ατυχημάτων. Επίσης, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου του οχήματος αλλά και τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα, μέχρι και κατά 20%.