Δεν ακούγεται σαν diesel, δεν έχει τα συνήθη αρνητικά των diesel και όμως μπορεί να διανύσει 1400 χλμ. με ένα ντεπόζιτο… όχι επειδή το λέει η διαφήμιση… αλλά επειδή το καταφέραμε στην πράξη!

Το S60 Drive, είναι διαφορετικό. Σίγουρα δεν είναι το τέλειο αυτοκίνητο. Έχει όμως πολλές χάρες και μία από αυτές είναι η εντυπωσιακά χαμηλή κατανάλωση που ζήσαμε στην πράξη οργώνοντας την βόρειο Ελλάδα.

 

Ένα από το θετικά του είναι αρχικά ότι δεν ακούγεται σαν diesel. Ούτε στο ρελαντί και σίγουρα όχι κατά την επιτάχυνση, όπου η ρύθμιση από τους τεχνικούς της Volvo, προσφέρει έναν ήχο που θυμίζει σπορ μοντέλο. Το πώς το κατάφεραν δεν μας αφορά. Απλά μας αρέσει.

 

Μας αρέσει επίσης ότι στο σαλόνι του, με τα παράθυρα κλειστά, απλά δεν ακούγεται καθόλου ο κινητήρας, ούτε καν σε υψηλές ταχύτητες. Η ηχομόνωση, σημαντικό συστατικό για ξεκούραστα ταξίδια, βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και επιτρέπει στους επιβάτες να εκμεταλλευτούν πλήρως και την χαμηλή κατανάλωση για να διανύσουν με άνεση εκατοντάδες χιλιόμετρα.

 

Στα ίδια στάνταρ με τη βενζινοκίνητη έκδοση παραμένει φυσικά η ποιότητα αλλά και ο εξοπλισμός του μοντέλου που είναι υπερπλήρης ενώ στα συν θα προστεθεί και ο χώρος αποσκευών που ενώ κρύβεται από τον έξυπνο σχεδιασμό του μοντέλου μπορεί να χωρέσει βαλίτσες για μεγάλες εκδρομές.

 

Οδηγώντας, το S60 Drive η εμπειρία είναι θετική συνολικά. Το μοντέλο στρίβει αποφασιστικά, φρενάρει με ασφάλεια ακόμα και με πολλά χιλιόμετρα ενώ προσφέρει έξτρα ασφάλεια στον οδηγό. Το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων επεμβαίνει δυναμικά και είτε διατηρεί την απόσταση από το μπροστινό όχημα στην εθνική είτε φρενάρει ακαριαία στην πόλη, αν οδηγός είναι ξεχασμένος και αγνοήσει τα stop του μπροστινού αυτοκινήτου.

 

Στην εθνική, εκτός από το παραπάνω σύστημα, η εργονομία της κεντρικής κονσόλας βοηθά και αυτή ώστε ο οδηγός να μην παίρνει τα μάτια του από το δρόμο.

 

Φτάνοντας στο ζητούμενο, την κατανάλωση, το diesel S60 μπορεί να μην έβγαλε τα 1569 χιλιόμετρα που λέει η διαφήμιση, έβγαλε όμως 1400 τη στιγμή που άναψε το λαμπάκι της ρεζέρβας και είμαστε βέβαιοι ότι αν το αγνοούσαμε και συνεχίζαμε μέχρι το τέλος (της ρεζέρβας) μάλλον θα πετυχαίναμε και τον ονειρικό αυτό στόχο!

 

Χρήστος Δασκαλόπουλος