Η Audi ήταν η πρώτη εταιρεία που κατάλαβε ότι στο μέλλον τα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι μικρά ή μεσαία, πρακτικά ή πολύ πρακτικά και με μικρούς ή πολύ μικρούς κινητήρες… Έτσι εξέλιξε τους αποδοτικούς κινητήρες TSI και ανατάραξε την παγκόσμια αγορά αναγκάζοντας και τους ανταγωνιστές να κάνουν το ίδιο.

 

Σήμερα η αγορά πανευρωπαϊκά, επιστρέφει στα μικρότερα αυτοκίνητα, οι εταιρείες αντιδρούν και πολλές το κάνουν με απόλυτη επιτυχία.

 

Η Audi όμως ως πρώτη στην πιάτσα, πέρασε ήδη στο επόμενη βήμα. Για πολλούς το νέο Α3 είναι απλά ένα καινούργιο μοντέλο. Για εμάς όμως είναι ένα αυτοκίνητο που για πολλές… χειμαζόμενες χώρες θα είναι το μοναδικό αυτοκίνητο μίας οικογένειας, συνδυάζοντας χώρους, οικολογία και οικονομία!

 

Η Audi, εξέλιξε το μοντέλο σε τέτοιο βαθμό ώστε να ικανοποιεί πλήρως και τους… νομοθέτες αλλά φυσικά και τους οδηγούς. Το νέο Α3 είναι πιο λιτό αλλά συγχρόνως και πιο πολυτελές. Είναι εντυπωσιακό σχεδιαστικά, αντλώντας τα απαραίτητα στοιχεία από το Α1 και καταφέρνει να είναι πιο ελαφρύ και πιο οικονομικό από τον προκάτοχό του αλλά και πιο ευρύχωρο.

 

Το αλουμίνιο «ευθύνεται» για τη μείωση βάρους αφού κάνει αισθητή την παρουσία του στο καπό, τα φτερά και την εμπρός ανάρτηση. Και όταν λέμε μείωση βάρους εννοούμε ότι το Α3 1.4 TFSI δεν ξεπερνά τα 1200 κιλά, αριθμός που απλά εντυπωσιάζει ειδικά όταν συναντάται σε ένα αυτοκίνητο με δεκάδες συστήματα ασφάλειας.

 

Στην οικονομία αλλά και τις επιδόσεις συνηγορούν οι κινητήρες βενζίνης και ντίζελ που εξοπλίζουν το μοντέλο. 1.8 λίτρα με 180 άλογα, 1.4 λίτρα με 122 και 140 άλογα, δίλιτρος ντίζελ με 150 άλογα και μόλις 106 γρ. CO2, θα εξοπλίζουν το μοντέλο,  ενώ θα έρθουν και άλλες λύσεις στο άμεσο μέλλον. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι κινητήρες έχουν υποστεί μετατροπές με αποτέλεσμα να είναι και αυτοί ελαφρύτεροι και αποδοτικότεροι.

 

Στο σαλόνι, οι παραπομπές στο Α1 είναι πολλές και ευχάριστες. Το νέο Α3 καταφέρνει να είναι λιτό όσο και ποιοτικό χωρίς να είναι όμως καθόλου βαρετό. Τα συστήματα ασφάλειας και άνεσης έρχονται απευθείας από τα ανώτερα μοντέλα της φίρμας όπως και το σύστημα infotainment  με τον κεντρικό διακόπτη που διαχειρίζεται τα πάντα!

 

Στα συν του μοντέλου και ο χώρος αποσκευών, που με 365 λίτρα αρχικής χωρητικότητας είναι αναγκαίος για τις μετακινήσεις της οικογένειας.