Οι διοργανωτές του γκραν πρι του Μπαχρέιν αποφάσισαν τη Δευτέρα να μη διεξαχθεί στις 13 Μαρτίου ο εναρκτήριος αγώνας της χρονιάς στη Φόρμουλα Ένα, λόγω της αναταραχής που επικρατεί στη χώρα.

«Η Διεθνής Πίστα του Μπαχρέιν (BIC) ανακοίνωσε σήμερα (σ.σ. εχθές) ότι το Βασίλειο του Μπαχρέιν θα αποσυρθεί από τη διοργάνωση του φετινού γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να επικεντρώσει την προσοχή της στη διαδικασία του εθνικού διαλόγου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση αν και πότε θα διεξαχθεί ο αγώνας, καθώς και τα ελεύθερα και χρονομετρημένα δοκιμαστικά, που ήταν προγραμματισμένο να τελεστούν στην πίστα Σαχίρ το τριήμερο 11-13 Μαρτίου. Πάντως, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η νέα σεζόν της Φόρμουλα Ένα θα αρχίσει στις 27 Μαρτίου στη Μελβούρνη με το αυστραλιανό γκραν πρι, το οποίο παραδοσιακά για πολλά χρόνια ήταν ο πρώτος αγώνας της χρονιάς.

Ο Πρίγκιπας του Μπαχρέιν, Σεΐχης Σαλμάν μπιν Χαμάντ Αλ-Χαλιφά, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον εμπορικό διευθυντή της Φόρμουλα Ένα, Μπέρνι Εκλστόουν, για την απόφαση της BIC. «Αυτή τη στιγμή ολόκληρη η προσοχή της χώρας είναι στραμμένη στο "χτίσιμο" ενός νέου εθνικού διαλόγου για το Μπαχρέιν» αναφέρει ο Σεΐχης σε δήλωσή του και συμπληρώνει: «Μολονότι ο Μπέρνι Εκλστόουν ξεκαθάρισε ευγενικά ότι η απόφαση για τον αγώνα ήταν αποκλειστικά του Μπαχρέιν, αισθανθήκαμε ότι ήταν σημαντικό για τη χώρα να στρέψει την προσοχή της στα άμεσα θέματα του εθνικού συμφέροντος και να αφήσει τη διοργάνωση του γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα του Μπαχρέιν για μία κατοπινή ημερομηνία. Θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική ευγνωμοσύνη μου στον Μπέρνι Εκλστόουν για την στήριξη και την κατανόησή του. Μετά τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, η προτεραιότητα του έθνους μας είναι να ξεπεράσει την τραγωδία, να γιατρέψει τους διχασμούς και να ανακαλύψει εκ νέου το υλικό που ενώνει αυτή τη χώρα, καθώς και η υπενθύμιση στον κόσμο του πολύ καλού, για το οποίο είναι ικανό το Μπαχρέιν, ως ένα έθνος γι΄ ακόμη μια φορά ενωμένο».

Την Κυριακή ο Εκλστόουν είχε δηλώσει ότι ο Πρίγκιπας του Μπαχρέιν θα έπαιρνε την απόφαση για το αν θα διεξαγόταν τελικά ο πρώτος αγώνας της χρονιάς στις 13 Μαρτίου. Ο Σεΐχης Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ-Χαλιφά, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του Μπαχρέιν, είναι υπεύθυνος για τον εθνικό διάλογο στη χώρα μετά το τελευταίο διάστημα αναταραχών στο κρατίδιο του Περσικού Κόλπου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά ανθρώπων.

«Αυτός θα αποφασίσει αν είναι ασφαλές για μας να είμαστε εκεί» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Εκλστόουν, με δηλώσεις του στο BBC, και συμπλήρωνε: «Δεν θα συμβουλέψουμε τον κόσμο να πάει, αν δεν είναι ασφαλές». Ο 80χρονος παράγοντας επισήμανε ακόμη ότι η απόφαση για το γκραν πρι του Μπαχρέιν θα λαμβανόταν πιθανότατα την Τρίτη, ενώ υπήρχε το ενδεχόμενο ο αγώνας να μετατεθεί σε άλλη ημερομηνία, αντί να μη διεξαχθεί καθόλου.

Οι 12 ομάδες της Φόρμουλα Ένα επρόκειτο να πραγματοποιήσουν για τέσσερις ημέρες δοκιμές στο Μπαχρέιν, αρχής γενομένης από τις 3 Μαρτίου, γι΄ αυτό ήταν σημαντικό να ληφθεί νωρίς η απόφαση για τη διεξαγωγή του αγώνα.