Το 3ήμερου του Ινδικού Grand Prix η Pirelli «φόβησε» τις ομάδες απειλώντας ότι θα φύγει από την F1 αν δεν τις παρέχουν τη δυνατότητα δοκιμών για τα ελαστικά του 2014.

Η απειλή φαίνεται ότι έπιασε τόπο καθώς αρκετές ομάδες δήλωσαν ότι πρόκειται να υποστηρίξουν την Pirelli για περισσότερες δοκιμές.

Τώρα η Pirelli πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει την απαραίτητη έγκριση από τη FIA ή θα υποστηρίξει μόνη της αυτές τις δοκιμές.

«Δεν μας κοστίζει τίποτε παραπάνω οπότε ναι μπορούμε να υποστηρίξουμε τις δοκιμές», δήλωσε ο επικεφαλής της Lotus, Eric Boullier.

Με την σειρά του και ο αγωνιστικός διευθυντής της Mercedes, Toto Wolff, δήλωσε πως θα υποστηρίξουν πλήρως την Pirelli και θα τις παρέχουν τη δυνατότητα να κάνει δοκιμές πριν τη νέα χρονιά. «Πρέπει να υποστηρίξουμε τον προμηθευτή ελαστικών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει να τους υποστηρίξουμε και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν πολλά χιλιόμετρα δοκιμών. Έχει να κάνει με την ασφάλεια, και με γνώμονα την ασφάλεια θα αποφασίσουν τι είδους γόμες χρειάζονται για του χρόνου. Είμαστε έτοιμοι να τους υποστηρίξουμε αν χρειαστούν οποιαδήποτε δοκιμή πριν την έναρξη της νέας χρονιάς».

Η κατάσταση με τις δοκιμές μπερδεύεται ακόμα περισσότερο καθώς το Strategy Working Group ψήφισε έναν νέο κανονισμό ο οποίος θα ισχύσει με το νέο έτος.

Αυτός ο κανονισμός κάνει αδύνατη την χρήση των μονοθεσίων του 2011 για δοκιμές σύγχρονων ελαστικών.

Για οποιαδήποτε δοκιμή γίνει από την 1η Ιανουαρίου και μετά θα πρέπει να έχει την ανώνυμη υποστήριξη των ομάδων και αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί.

Έτσι, οι ομάδες αν δεν θέλουν να παρέχουν μονοθέσια του 2012 ή του 2013 στην Pirelli για δοκιμές τον Ιανουάριο πριν τις επίσημες δοκιμές εξέλιξης θα πρέπει να βιαστούν και να προσφέρουν τα μονοθέσια του 2011 στους Ιταλούς για δοκιμές μέσα στο 2013.

«Οι ομάδες παρέχουν μονοθέσια του 2011 για δοκιμές 1000 χιλιομέτρων. Όμως ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν είναι ότι από την 1η του Ιανουαρίου οι κανονισμοί αλλάζουν και χωρίζουν τα μονοθέσια σε τρείς κατηγορίες. Σε τωρινά μονοθέσια, σε προηγούμενα μονοθέσια και σε ιστορικά μονοθέσια. Τα μονοθέσια του 2013,2014 και 2015 είναι στην πρώτη κατηγορία. Στην 2η κατηγορία θα βρίσκονται τα μονοθέσια 4 ετών πίσω. Και οτιδήποτε πριν το 2009 χαρακτηρίζεται ως ιστορικό μονοθέσιο, όπως τα μονοθέσια του James Hunt και του Ayrton Senna. Έτσι λοιπόν δεν μπορούμε να δώσουμε ένα μονοθέσιο του 2011 για δοκιμές μετά τον Ιανουάριο», δήλωσε ο επικεφαλής λειτουργιών πίστας της McLaren, Sam Michael.

H Pirelli έχει ήδη ολοκληρώσει μερικές ημέρες δοκιμών με την Red Bull και τη Ferrari.Το επόμενο προγραμματισμένο τεστ ελαστικών είναι για τις 11-12 Νοεμβρίου στην πίστα της Vallelunga. Εκεί η Pirelli θα έχει 1000 χιλιόμετρα δοκιμών με την ομάδα της McLaren και φυσικά με το μονοθέσιο του 2011.

TAGS