Η FIA κάλεσε τις υποψήφιες ομάδες, που θέλουν να ενταχθούν στο πρωτάθλημα της Formula 1 το 2015/2016 μέχρι το τέλος της σεζόν του 2020 να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους και να γίνουν η 15η ομάδα των αγώνων.

Αυτό θα είναι μία επανάληψη διαδικασίας εισόδου που οδήγησε σε τρεις νέες ομάδες το 2010, μετά από τις 15 που είχαν κάνει αίτηση.

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει σε τρεις εβδομάδες και ήδη υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι.

«Η FIA αποφάσισε να ανοίξει μια νέα διαδικασία επιλογής για τον εντοπισμό μίας υποψήφιας ομάδας η οποία θα συμμετάσχει σε ανταγωνιστικό επίπεδο στη Formula 1 της FIA από την αρχή του 2015 ή την περίοδο 2016 έως 2020 χωρίς αποκλεισμούς», ανέφεραν στελέχη της ομοσπονδίας.

«Οι ακριβείς όροι αυτής της διαδικασίας επιλογής, μαζί με τα κριτήρια που εφαρμόζονται, τις προθεσμίες, τις νομικές απαιτήσεις και άλλες συνθήκες, θα πρέπει να γνωστοποιούνται στους υποψήφιους που έχουν δηλώσει επίσημο ενδιαφέρον από τη Γραμματεία της FIA πριν από Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014».

Η FIA καθορίζει μια σειρά κριτηρίων για τους αιτούντες, η οποία περιλαμβάνει μία αρχική αμοιβή των 5000 δολαρίων, ενώ όσοι έχουν εγγραφεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας της 3ης Ιανουαρίου δεν θα ληφθούν υπόψη.

Οι τέσσερις βασικοί παράγοντες επί των οποίων θα αξιολογούνται οι αιτήσεις:

α) η τεχνική ικανότητα και οι πόροι της ομάδας

β) η ικανότητα της ομάδας να αυξήσει και να διατηρήσει επαρκή χρηματοδότηση για να επιτραπεί η συμμετοχή στο πρωτάθλημα σε ανταγωνιστικό επίπεδο

γ) η εμπειρία της ομάδας και του ανθρώπινου δυναμικού

δ) εκτίμηση της FIA για την αξία του υποψηφίου και τι μπορεί να φέρει στο πρωτάθλημα στο σύνολό του

Κατά την τελευταία δεκαετία, μόνο τέσσερις ομάδες έχουν ενταχθεί F1

Η Caterham (τότε Lotus), η Marussia (τότε Virgin) και η HRT (τότε Campos) τη σεζόν 2010, ενώ η Honda αγωνίστηκε από το 2006 μέχρι τον Μάιο του 2008.