Η πρώτη φορά που τα μονοθέσια του 2014 θα πατήσουν πίστα θα είναι στη Jerez της Ισπανίας στις 28 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, από την ομάδα της Lotus γνωστοποιήθηκε ότι το δικό της μονοθέσιο δεν θα είναι έτοιμο για να πάρει μέρος σε αυτό το πρώτο 4ήμερο δοκιμών και επομένως επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τον έξτρα χρόνο για να δουλέψουν πάνω σε αυτό και να το βάλουν για πρώτη φορά στην πίστα στις 19 Φεβρουαρίου στο Μπαχρέιν, όπου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο τεστ πριν από την έναρξη της σεζόν.

«Θα κρατήσουμε το μονοθέσιό μας κρυφό λίγο περισσότερο από άλλες ομάδες. Αποφασίσαμε ότι να πάμε στη Jerez δεν είναι ιδανικό για το πρόγραμμα κατασκευής και εξέλιξης που έχουμε καταρτίσει. Πιθανότατα θα αποκαλύψουμε το μονοθέσιο πριν από τα τεστ στο Μπαχρέιν και εκεί θα μπορέσουμε να το δοκιμάσουμε σε αντιπροσωπευτικές συνθήκες»,δήλωσε το τεχνικός διευθυντής της Lotus, Nick Chester, ο οποίος πρόσθεσε ότι το νέο μονοθέσιο έχει περάσει τα περισσότερα από τα υποχρεωτικά crash test της FIA και απομένει μόνο εκείνο για το ρύγχος.

Παρότι θα χάσει τις πρώτες δοκιμές, ο Chester παραμένει αισιόδοξος για το μονοθέσιο που ετοιμάζει η Lotus: «Από τη δική μας πλευρά, οι αριθμοί δίνουν πολλές υποσχέσεις και η εξέλιξη είναι θετική. Φυσικά, δουλεύουμε χωρίς να ξέρουμε τι κάνουν οι άλλες ομάδες. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά μετά από ριζική αλλαγή των κανονισμών και αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες θα έχουν επιλέξει διαφορετικούς δρόμους για την εξέλιξη των μονοθεσίων τους. Αυτό είναι πολύ συναρπαστικό για εμάς τους μηχανικούς και το ίδιο για τους θεατές. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε μια πολύ καλή απάντηση στην πρόκληση και ελπίζουμε ότι αυτό θα φανεί όταν η Ε22 γυρίσει για πρώτη φορά τους τροχούς της».