Την 6η ημέρα του Dakar ο Alain Duclos τερμάτισε 1ος, 8 χρόνια μετά την παρθενική του νίκη στο Bamako. Στη γενική ο Coma (KTM) προηγείται με 42 λεπτά από τον Barreda (Honda), με τον Duclos (Sherco) τρίτο!

Ας δούμε λίγο ποιος είναι ο φοβερός Alain Duclos που βρίσκεται στην τρίτη θέση της γενικής καβάλα σε μια μοτοσικλέτα της γαλλικής Sherco. Από παιδί ο 43χρονος πλέον Duclos είχε επαφή με το Dakar, αφού η καταγωγή του είναι μεν γαλλική, έχει όμως γεννηθεί στο Μπαμάκο, την πρωτεύουσα του Μάλι, στην Αφρική. Κι έτσι, παρακολουθούσε το Rally Dakar να περνάει μέσα από την πόλη του, και κάπου εκεί γεννήθηκε και σε αυτόν το σαράκι. 

Ο Duclos άρχισε να συμμετέχει στο Dakar το 2000, εγκαταλείποντας στην πρώτη του προσπάθεια. Το 2001 όμως επανήλθε, τερματίζοντας στην 60η θέση. Το 2003 είχε εγκατάλειψη, ενώ το 2005 εντυπωσίασε με την 14η θέση στη γενική. Το 2004 τα πήγε ακόμα καλύτερα, τερματίζοντας 7ος. Ο Duclos συνέχισε να αγωνίζεται κάθε χρονιά πλην του 2008, με την καλύτερη θέση μέχρι σήμερα να είναι η 6η, το 2010. Το 2009 ήταν αναβάτης υποστήριξης του Cyril Despres, 

Από την αρχή του φετινού Dakar, ο Alain Duclos είχε δείξει τα δόντια και τις προθέσεις του, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης από την πρώτη ειδική. Έπεσε στην πέμπτη θέση την πέμπτη ημέρα, όμως ήταν ασυναγώνιστος στην έκτη ημέρα, όπου προσπέρασε πέντε αναβάτες, και τερμάτισε πρώτος, αφήνοντας ένα λεπτό πίσω του τον ηγέτη της γενικής Marc Coma.