Η Mazda προχωρά σε άμεση βοήθεια προς τους πληγέντες και διακοπή της παραγωγής.

Η γιαπωνέζικη φίρμα ανακοίνωσε πως παραχωρήθηκαν 30 εκατ. γιέν για βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, από τον καταστροφικό σεισμό που «χτύπησε» την Ιαπωνία. Παράλληλα η παραγωγή στην Hiroshima και στην Hofu σταματά προσωρινά ως την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011.

Πάντως, η εξαγωγή αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή αγορά δεν αναμένεται να επηρεαστεί.

Η Mazda Motor Corporation με έδρα στην Hiroshima της Ιαπωνίας καθώς και η Mazda Motor Europe και όλοι οι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί και διανομείς, θέλουμε να εκδηλώσουμε την συμπαράστασή μας σε όλους όσους επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι στις βορειοανατολικές περιοχές της Ιαπωνίας.

Για να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των υπαλλήλων, των οικογενειών τους καθώς και των προμηθευτών στις πληγείσες περιοχές και για να διευκολυνθούν οι προσπάθειες διάσωσης σε όλη την χώρα, η Mazda αποφάσισε να διακόψει την παραγωγή στα εργοστάσια της Hiroshima και της Hofu, τα οποία βρίσκονται περίπου 1.000 χλμ. μακριά από τις πληγείσες περιοχές και συγκεκριμένα στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας. Επιπλέον μέτρα που πιθανώς χρειαστεί να παρθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης θα ανακοινωθούν άμεσα.

Σαν πρώτο βήμα, η Mazda προχώρησε σε δωρεά 30 εκατ. Yen για να υποστηρίξει τις προσπάθειες διάσωσης στην περιοχή. Η Mazda θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα φροντίσει για την άμεση διάθεση υλικών πρωτεύουσας ανάγκης σε συνδυασμό με την διάθεση προσωπικού.

Βάσει της έως τώρα ενημέρωσης, κανένας από τους υπαλλήλους της Mazda δεν έχει πληγεί άμεσα από την καταστροφή. Τα διοικητικά κέντρα της Mazda στο Τόκυο καθώς και το Κέντρο Εξέλιξης στην Yokohama δεν υπέστησαν ζημιές. Πληροφορίες που αφορούν στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της Mazda καθώς και στους προμηθευτές φτάνουν συνεχώς και η Mazda εξετάζει τις επιπτώσεις που θα έχει η καταστροφή στις θαλάσσιες εξαγωγές αυτοκινήτων προς την Ευρώπη. Αν και τα συγκεκριμένα δρομολόγια κατευθύνονται νότια της Ταιβάν άρα μακριά από τις πληγείσες περιοχές.