Την 9η ημέρα του Rally Dakar 2014, ο Marc Coma πήρε τη νίκη, με δεύτερο τον Barreda και τρίτο τον Despres, ενώ ο Alain Duclos της Sherco εγκατέλειψε τον αγώνα.

Ο Duclos, που βρισκόταν στην τέταρτη θέση της γενικής, αντιμετώπισε πρόβλημα με μια βαλβίδα στον κινητήρα της μοτοτοσικλέτας του, και μετά από πολλή ώρα, όταν η βλάβη αποδείχθηκε μη επισκευάσιμη, ρυμουλκήθηκε στον τερματισμό από τον team-mate του, Francisco Errazuriz. Τελικά, αργά το βράδυ, ο Duclos ανακοίνωσε στη σελίδα του στο facebook λακωνικά "Alain abandonne ce Dakar 2014". Ο Alain εγκαταλείπει το Dakar. Μεγάλο κρίμα, αλλά... αυτό είναι το Dakar.  

Η εγκατάλειψη αυτή αυτόματα ανέβασε όλους όσους ακολουθούσαν στη γενική κατάταξη μία θέση πιο πάνω. Έτσι, ο Cyril Despres, που έχει βρει πλέον το ρυθμό του πάνω στη νέα του μοτοσικλέτα είναι πλέον 8ος, αν και 2 ώρες και 30 λεπτά πίσω από τον Coma. Όμως δεν είναι ο πρώτος αναβάτης της Yamaha. Η τιμή ανήκει στον Olivier Pain, που με μια 10η θέση στην 9η ειδική βρίσκεται πλέον 5ος -ήταν 6ος στην 8η ειδική.

Και πάμε στη Laia Sanz που μας έχει κάνει να παραμιλάμε.Μετά την ποινή του "Bang-Bang" Barreda, και μετά την εγκατάλειψη του Duclos, η Sanz βρέθηκε στην ΕΒΔΟΜΗ(!) ΘΕΣΗ της ένατης ειδικής, και σκαρφάλωσε στην 16η θέση της γενικής κατάταξης -ήταν 17η προηγουμένως. Η Καταλανή πρωταθλήτρια συνεχίζει να γράφει ιστορία!

Μεγάλο αγώνα για το 2014 κάνει όμως και ο Χιλιανός Jeremias Israel Esquerre, που βρίσκεται στην 4η θέση της γενικής κατάταξης, καβάλα σε μια μοτοσικλέτα της Speedbrain. Δηλαδή; Βγάζει μοτοσικλέτες η Speedbrain; Όχι ακριβώς. Πρόκειται για τη μοτοσικλέτα Rally της Husqvarna, μοντέλο της προηγούμενης χρονιάς, βελτιωμένο από την ίδια την Speedbrain. Ο... Ιερεμίας πηγαίνει κάθε μέρα και καλύτερα, όπως άλλωστε βλέπουμε και από τα άλματα που σημειώνει. Δείτε τις ημέρες και τις θέσεις του: Πρώτη μέρα: εικοστός τέταρτος, δεύτερη: εικοστός πρώτος, τρίτη: ενδέκατος, τέταρτη: όγδοος, πέμπτη: έκτος, έκτη: πέμπτος, ένατη: τέταρτος!

Στις εταιρείες, οι πρώτες πέντε θέσεις έχουν ως εξής: KTM, Honda, KTM, Speedbrain, Yamaha. Για λόγους που δεν γνωρίζουμε (ίσως η απουσία επίσημης υποστήριξης από το εργοστάσιο), η Speedbrain δεν θέλει να βάλει το όνομα της Husqvarna μπροστά, βάζοντας αντίθετα το δικό της.
 
Μεγάλη ζημιά σε χρόνο είχε ένα σκάσιμο ελαστικού για τον Ignacio Casale στα ATV, με αποτέλεσμα ο Χιλιανός να δει την διαφορά που είχε φτιάξει στη γενική να μειώνεται δραματικά, με την ειδική να πηγαίνει στον Husseini της Honda. Όμως ο Casale κατάφερε να επανέλθει, σημειώνοντας το δεύτερο ταχύτερο χρόνο, 25 λεπτά πίσω από τον Husseini, καταφέρνοντας να παραμείνει πρώτος στη γενική κατάταξη. Θα είναι άρατε ο πρώτος Χιλιανός που θα κερδίσει Dakar; 

Τέσσερις μέρες απέμειναν για να λήξει το φετινό Dakar. Σήμερα, η δέκατη ημέρα περιλαμβάνει 688 χιλιόμετρα στο μενού, στη διαδρομή Iquiqe-Antofagasta, με μόλις τα 58χλμ. να μην περιλαμβάνονται στην ειδική.