Μπορεί το αρχικό δελτίο τύπου του Rally Dakar να μίλαγε για νίκη του Marc Coma την 11η μέρα, όμως ο αναβάτης της ΚΤΜ πήρε ποινή 15 λεπτών, κι η ειδική πήγε στον Despres, με 2ο τον Pain!

Η ποινή -που προστέθηκε αρκετά αργότερα, το βράδυ- για αλλαγή κινητήρα στην μοτοσικλέτα της ΚΤΜ, στέρησε την πρωτιά στον Coma για την ημέρα, φέρνοντας μία ακόμα μεγάλη ανατροπή στα δεδομένα. Η ποινή αυτή των 15 λεπτών σημαίνει πως ο Coma έπεσε στην 10η θέση για την ημέρα, με τους Despres και Pain να κάνουν το 1-2  για τη Yamaha!

Η 11η ειδική, Antofagasta-El Salvador, ήταν μια ειδική πραγματικό τέρας, με 605 χρονομετρημένα χιλιόμετρα. Στον τερματισμό, και πριν φορτωθεί την ποινή, ο Coma ήταν ταχύτερος από τον δεύτερο Despres για 2 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα, με τρίτο τον Olivier Pain που πάλεψε σκληρά με τον Viladoms, κερδίζοντας τον για 30 δευτερόλεπτα.

Ο Joan Barreda της Honda, είχε  πτώση, 250 χιλιόμετρα μέσα στην ειδική.

Κι αν οι πρώτες 2 θέσεις παίζονται, έστω και με ελάχιστες πιθανότητες αλλαγής, μεταξύ Coma και Barreda, μεγάλη είναι η μάχη για την τρίτη θέση, μεταξύ Viladoms και Pain, αφού τους χωρίζουν 14 λεπτά.. Δεκαπέντε όμως λεπτά χωρίζουν και τον πέμπτο Rodriguez με τον Pain, και μόλις… ένα λεπτό τον Rodriguez από τον 6ο Despres!

Η Laia Sanz, μετά την καταστροφική 10η ειδική, όπου τερμάτισε 65η λόγω προβλήματος στο συμπλέκτη, είχε μια καλύτερη ημέρα, τερματίζοντας 21η στην 11η ειδική (πήρε και αυτή ποινή καθώς άλλαξε προληπτικά τον κινητήρα της), διατηρώντας την 19η θέση της στη γενική κατάταξη.

Στα ATV είχαμε την εγκατάλειψη του αναβάτη από την Ουρουγουάη Sergio Lafuente, από σπασμένο κινητήρα, μετά από 272 χιλιόμετρα ειδικής.

H 12η ημέρα El Salvador-La Serena, με μήκος 699 χιλιόμετρα, διαθέτει 349 χιλιόμετρα ειδικής, με τα τελευταία 150 να γίνονται σε αμμόλοφους.