Πολύ ενδιαφέρουσα η πρώτη ημέρα των δοκιμών του MotoGP, στη Sepang της Μαλαισίας. Και μπορεί οι πρωταγωνιστές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος να μην σημείωσαν κάποια τρανταχτή διαφορά, σε σχέση με την κατάταξη του 2013, όμως οι εκπλήξεις, δυσάρεστες και ευχάριστες, δεν έλειψαν.

Κανένας δεν πρέπει να ένιωσε έκπληξη με τον Marquez, που για μία ακόμη φορά ήταν ο ταχύτερος αναβάτης σε δοκιμές, σημειώνοντας τελικό χρόνο 2.00.286. Ο περυσινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής άρχισε την ημέρα δεύτερος πίσω από τον Rossi(!), όμως σύντομα βρήκε τη δαιμονισμένη φόρμα του, τέθηκε πρώτος, και κρατήθηκε εκεί μέχρι το τέλος της ημέρας. O Marquez έπαιξε και πάλι... μόνος, αφού ο δεύτερος Rossi ήταν πίσω του ολάκερο μισό δευτερόλεπτο!

Η έκπληξη όμως ήρθε με την απόδοση του Rossi, αφού ο Valentino Rossi, ξεκίνησε την ημέρα στην κορυφή, για να τον περάσουν αργότερα Marquez και Lorenzo. Όμως με μια τελική επίθεση, λίγο πριν τη λήξη της πρώτης ημέρας, ο γιατρός πέρασε δεύτερος, αφήνοντας πίσω του τρίτο τον Pedrosa, και τέταρτο το Lorenzo! Μάλιστα, ο γιατρός φόραγε στις δοκιμές ένα νέο κράνος (από τα τρελά που συνηθίζει), όπου στο πίσω μέρος του έχει ζωγραφισμένα τα έντρομα μάτια του Rossi, να κοιτάνε αυτούς που έρχονται να τον... προσπεράσουν. (Και) από χιούμορ σκίζει ο μέγας Vale.

Ο Alvaro Bautista της Go&Fun Honda Gresini σημείωσε τον 5ο ταχύτερο χρόνο, και ήταν ο πρώτος αναβάτης που ξεπέρασε το 1 δευτερόλεπτο διαφοράς, από τον πρώτο Marquez. Έκτος ήταν ο Stefan Bradl, με την LCR Honda.

Εκείνος που τρέλανε τους πάντες ήταν ο Espargaro. Όχι ο Pol, αλλά ο Aleix! Ο αναβάτης της OPEN μοτοσικλέτας της Yamaha σημείωσε τον 7ο χρόνο, και αποδείχθηκε ταχύτερος και από τις 2 μοτοσικλέτες της περιφερειακής Yamaha Tech 3 (Smith και Pol Espargaro)! Ένας ταχύτατος και ιδιαίτερα ταλαντούχος αναβάτης, καβάλα επιτέλους σε μια ανταγωνιστική μοτοσικλέτα! Σημειώστε πως και ο Colin Edwards, ομόσταυλος του Aleix, και αυτός με OPEN μοτοσικλέτα της Yamaha έκανε φανταστικό χρόνο, αφού ήταν ο 11ος ταχύτερος αναβάτης! Μπράβο στον Texas Tornado!

Και φθάνουμε στο μεγαλύτερο ίσως σοκ της πρώτης ημέρας, που δεν είναι άλλη από την απόδοση των μοτοσικλετών της κατηγορίας OPEN. Αντίθετα με την φοβερή απόδοση της μοτοσικλέτας της Yamaha (που με το καλημέρα παίζει στη δεκάδα), η μοτοσικλέτα της Honda, σε συνδυασμό πάντα με τους αναβάτες που την καβάλησαν, σημείωσε αργούς χρόνους, απογοητεύοντας -τουλάχιστον αρχικά- με την απόδοση της. Ο Nicky Hayden ήταν μόλις... 17ος (με τον ομόσταυλο του Aoyama 18ο), ενώ ο Scott Redding... 21ος, 4,1 δευτερόλεπτα πιο αργός από τον Marquez! Να μη μιλήσουμε για τον Karel Abraham, που βρέθηκε στην 26η και τελευταία θέση, 6,5 δεύτερα πιο αργός από τον Marquez. Ο πάντα δεικτικός Alex Hofmann, έγραψε χαρακτηριστικά για τη μοτοσικλέτα της Honda στην κατηγορία OPEN: "Η Honda κατασκεύασε ένα... scooter με τιμή ενός εκατομμυρίου ευρώ."

Δυσάρεστα για μία ακόμη φορά τα νέα της Ducati. Οι τρεις αναβάτες της εργοστασιακής μοτοσικλέτας των Ιταλών δεν κατάφεραν να γυρίσουν γρήγορα. Ταχύτερος όλων ήταν ο... Iannone, που βρέθηκε στην 8η θέση, 1,2 δεύτερα πίσω από το χρόνο του Marquez. O Dovizioso ήταν μόλις 12ος, 2,2 δευτερόλεπτα πίσω από τον Marquez, και ο Crutchlow 14ος, σχεδόν 2,6 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο. Από ότι φαίνεται, οι πιθανότητες η Ducati να τρέξει τελικά στην κατηγορία OPEN αυξάνονται, καθώς έτσι θα μπορέσουν να εξελίξουν τον κινητήρα τους, αλλά και να χρησιμοποιήσουν περισσότερο καύσιμο.

Τέλος, το παρόν στις δοκιμές έδωσε και η Suzuki (θα τρέξει επίσημα το 2015), με τον Randy de Puniet να σημειώνει τον 19ο ταχύτερο χρόνο.

TAGS