Αντίδοτο στον εφιάλτη του παγωμένου δρόμου αποτελεί το χειμερινό ελαστικό της Nokian με καρφιά, τα οποία βγαίνουν σαν νύχια γάτας μέσα από το πέλμα με το πάτημα ενός μπουτόν.

Ο πάγος συγκαταλέγεται στους πιο ύπουλους και επικίνδυνους εχθρούς του οδηγού. Ο δρόμος μοιάζει με τσουλήθρα και το αυτοκίνητο γλιστρά ανεξέλεγκτα εκτός και αν διαθέτει αλυσίδες ή ελαστικά με καρφιά (Spikes). Τα Spikes απαγορεύονται όμως σε πολλές χώρες γιατί τα μεταλλικά καρφιά τραυματίζουν ανεπανόρθωτα τον ασφαλτοτάπητα.

Η εταιρεία ελαστικών Nokian φαίνεται ωστόσο ότι βρήκε τη λύση στο πρόβλημα, καθώς εξέλιξε το πρώτο λάστιχο με καρφιά που βγαίνουν -όποτε χρειάζεται- από το πέλμα. Αν είναι παγωμένος ο δρόμος, πατά ο οδηγός έναν διακόπτη και τα καρφιά βγαίνουν προς τα έξω προεξέχοντας γύρω στα δύο χιλιοστά, ώστε να πιάνουν στον πάγο. Αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα και στα τέσσερα ελαστικά, ενώ μόλις περάσει το όχημα το σημείο με τον πάγο, ξαναπατά ο οδηγός τον διακόπτη και τα καρφιά μαζεύονται μέσα στις ειδικές υποδοχές του πέλματος. Έτσι δεν καταστρέφεται η άσφαλτος ούτε χρειάζεται να βγεις από το αυτοκίνητο, για να περάσεις αλυσίδες!

Στο βίντεο που ανεβάσαμε, φαίνεται η λειτουργία του χειμερινού ελαστικού της νορβηγικής Nokian, το οποίο βρίσκεται προς το παρόν σε πειραματική φάση εξέλιξης. Η ίδια η Nokian αποφεύγει να απαντήσει πότε θα μπει σε παραγωγή ούτε αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον μηχανισμό λειτουργίας.