Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ

Η Fiat επέλεξε το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης για να παρουσιάσει επίσημα σε παγκόσμια πρώτη εμφάνιση το Panda Cross, το οποίο τοποθετείται στην κορυφή της γκάμας του μοντέλου. Το αυτοκίνητο προσφέρει μοναδικό στιλ και σημαντικό εξοπλισμό για την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών.

Το νέο Panda Cross είναι το ευκίνητο SUV που οδηγείται εύκολα στην κίνηση της πόλης, αλλά έχει το πνεύμα και τις δυνατότητες και τον εξοπλισμό ενός τετρακίνητου SUV υψηλότερης κατηγορίας, όπως αποδεικνύεται από τη χρήση στον στάνταρ εξοπλισμό του συστήματος μετάδοσης με παροχή «ροπής ανάλογα με τη ζήτηση» (Torque on demand) -ενεργοποιείται αυτόματα όταν χρειάζεται- και του συστήματος ελέγχου ευστάθειας ESC (Control) με λειτουργία ηλεκτρονικού μπλοκέ διαφορικού (ELD). Αυτό προσφέρει πρόσθετη βοήθεια στην οδήγηση σε ολισθηρές επιφάνειες.
 
Το Panda Cross προσφέρει επίσης έναν επιλογέα για τους λάτρεις της εκτός δρόμου οδήγησης ώστε αυτοί να έχουν τη δυνατότητα της καλύτερης δυνατής χρήσης του συστήματος τετρακίνησης, ανάλογα τις συνθήκες οδήγησης. Πιο συγκεκριμένα, το "Terrain Control" επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει μεταξύ τριών λειτουργιών:

• AUTO - Αυτόματη κατανομή της ροπής μεταξύ των δυο αξόνων ανάλογα με την πρόσφυση που προσφέρει το έδαφος

• LOCK - το σύστημα τετρακίνησης είναι μόνιμα ενεργοποιημένο για βέλτιστη χρήση εκτός δρόμου, με κατανομή της ροπής ανάμεσα στους τέσσερις τροχούς, φρενάροντας τους τροχούς που χάνουν πρόσφυση (ή γλιστρούν περισσότερο από τους άλλους) και μεταφέρει την κίνηση στους τροχούς με την μεγαλύτερη πρόσφυση.

• HILL DESCENT – για βέλτιστο έλεγχο σε απότομες κατωφέρειες ή κατά την κίνηση σε κατηφορικές διαδρομές με πολύ μεγάλες ανωμαλίες.
 
Για να εξασφαλίζει μέγιστη πρόσφυση σε κάθε είδους επιφάνεια, το νέο μοντέλο χρησιμοποιεί ελαστικά "All Seasons" διαστάσεων 185/65 R15, μεγαλύτερα από αυτά το Panda 4x4. Αυτά έχουν εξελιχθεί για να εξασφαλίζουν βέλτιστο έλεγχο και ελκτική πρόσφυση σε χιονισμένους δρόμους. μαζί με πολύ καλή απόκριση στο σύστημα διεύθυνσης, για οδηγική απόλαυση στο στεγνό και στο βρεγμένο και για εξαιρετική απόδοση εκτός δρόμου.

Το Panda Cross κινείται με ευκολία και στην πιο ανώμαλη και δύσκολη επιφάνεια, χάρη και στη απόσταση του δαπέδου από το έδαφος, όπως αποδεικνύουν και οι εξαιρετικές γωνίες που χαρακτηρίζουν τις εκτός δρόμου δυνατότητες ενός αυτοκινήτου: γωνία προσέγγισης 24°, αυξημένη κατά 3° σε σχέση με το Panda 4x4, γωνία φυγής 33° και γωνία ράμπας 20°, ενώ μπορεί να σκαρφαλώσει σε κλίσεις 31,5° (70%).

Κάθε λεπτομέρεια στο Panda Cross έχει σχεδιαστεί για να το κάνει άμεσα αναγνωρίσιμο και ελκυστικό, με σχεδιαστική γλώσσα γνώριμη για ένα SUV. Όλα ξεκινάνε από το εμπρός τελείωμα που έχει νέα εμφάνιση  χάρη στο νέο προφυλακτήρα. Από κάτω βρίσκεται μία  ποδιά σε χρώμα τιτανίου. Οι γάντζοι ρυμούλκησης διαθέτουν ένα εντελώς νέο σχέδιο με  να χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, δίνοντας έμφαση στον εκτός δρόμου χαρακτήρα. Τα φώτα είναι επίσης νέα, χάρη στους κύριους φανούς και στα φώτα ομίχλης που έχουν ενσωματωθεί με το λογότυπο στο τέλος του καπό και στα φώτα ημέρας τεχνολογίας LED, που είναι ενσωματωμένα στην ποδιά. Στο πλάι, κύρια στιλιστικά στοιχεία όπως οι τονισμένοι θόλοι, σημεία με το λογότυπο "Cross" και οι νέες μπάρες οροφής ξεχωρίζουν με την παρουσία και το στιλ τους. Οι ζάντες ελαφρού κράματος είναι 15" με 5 ακτίνες σε σχήμα V. Το πίσω μέρος χαρακτηρίζεται επίσης από τον νέο προφυλακτήρα με ποδιά κάτω από το δάπεδο, που είναι παρόμοιος σε σχεδίαση με τον μπροστινό προφυλακτήρα, νέα φώτα και χρωμιωμένη εξάτμιση. Στο σύνολό του το νέο σχέδιο είναι εξαιρετικά αναγνωρίσιμο και προσφέρει άμεσα δυναμισμό και ευελιξία.
 
Το νέο Panda Cross εγγυάται μεγάλους χώρους για τους επιβάτες, την ευκολία του 5θυρου αμαξώματος και τον εύκολα διαμορφώσιμο εσωτερικό χώρο. Επιπρόσθετα, ο χώρος των επιβατών διαθέτει όμορφα χρώματα και ταπετσαρίες, δερμάτινο τιμόνι και επιλογέα και εξαιρετικό υλικό στο ταμπλό. Εξάλλου, ο εξοπλισμός είναι πλούσιος σε κάθε περίπτωση, δημιουργώντας ένα ευχάριστο περιβάλλον στον οδηγό και στους επιβάτες του αυτοκινήτου.
 
Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες δυο σύνολα είναι διαθέσιμα, και τα δύο με στάνταρ το σύστημα Start&Stop και ανώτερες επιδόσεις από το Panda 4x4: ο τούρμπο ντίζελ 1.3 MultiJet II των 80 ίππων και ο 0.9 TwinAir Turbo των 90 ίππων, ο τελευταίος με 6ταχυτο κιβώτιο με κοντή πρώτη σχέση.  

Το Fiat Panda Cross θα είναι στις εκθέσεις το φθινόπωρο του 2014.

TAGS