Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ 

Επιθετικό και με στόχο την κατηγορία Supernaked, το νέο Kawasaki Ζ1000 είναι πάνω απ’όλα ξεχωριστό, ενσαρκώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφία σχεδιασμού Sugomi. 

Το κορυφαίο μοντέλο στην γκάμα «Ζ» και την κατηγορία Supernaked της Kawasaki εκφράζει καλύτερα από κάθε άλλο μοντέλο την έννοια Sugomi. Αυτή η τάση σχεδιασμού εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Ζ800 και αγκαλιάζει κάθε πτυχή της σχεδιαστικής και μηχανολογικής προσέγγισης. Γίνεται αισθητή από τον αναβάτη σαν μια νέα, ολοκληρωμένη εμπειρία οδήγησης, τόσο οπτικά όσο και σε επίπεδο απόδοσης κινητήρα και πλαισίου. 

Με δυναμική και λειτουργική εμφάνιση, το νέο Ζ1000 θυμίζει επιθετικό αιλουροειδές, αποτελώντας την επιτομή της επιβλητικής παρουσίας της οικογένειας Ζ. Μια σειρά από εμπνευσμένες λεπτομέρειες υπογραμμίζουν τον τελείως αναμορφωμένο χαρακτήρα του Ζ1000 για το 2014. 

Οι ιδιαίτερα αποτελεσματικές μονομπλόκ Tokico δαγκάνες (στα φρένα) είναι μια από τις πιο προφανείς προσθήκες στο νέο εντυπωσιακό Ζ. Οι δαγκάνες ακτινικής διάταξης προσαρμοσμένες σε ακτινική αντλία φρένου και σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά δισκόφρενα τύπου «μαργαρίτα» της Kawasaki, παρέχουν την καλύτερη ίσως απόδοση και αίσθηση φρένων στην κατηγορία των Supernaked μοτοσυκλετών.  

Η νέα, ρυθμιζόμενη εμπρός ανάρτηση, με ρύθμιση προφόρτισης και απόσβεση επαναφοράς, παρέχει τη δυνατότητα τόσο για επιθετική sport οδήγηση όσο και για μια ξεκούραστη βόλτα στην πόλη. Επίσης συμπληρόνουν σχεδιαστικά την όψη του εμπρός μέρους της μοτοσυκλέτας, στο οποίο δεσπόζει ο εντυπωσιακός προβολέας με τους λεπτούς, πολύ φωτεινούς LED λαμπτήρες.  

Τα φώτα LED, που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα της Kawasaki, είναι χαμηλής κατανάλωσης και μακράς διάρκειας ζωής και χρησιμοποιούν δύο λαμπτήρες για φώτα πορείας και τέσσερις λαμπτήρες για τη μεγάλη σκάλα. 

Η τελευταία έκδοση του Ζ1000 έχει αναβαθμισμένο κινητήρα με περισσότερη ισχύ, μεγαλύτερη ροπή και πιο άμεση απόκριση από ποτέ.

Με αναθεωρημένες ρυθμίσεις εγκεφάλου και χρονισμό εκκεντροφόρου, καθώς και οβάλ συνδέσμους μεταξύ των σωλήνων κεφαλής, και άλλες αναθεωρήσεις όπως συνδεδεμένοι κύλινδροι για λιγότερη απώλεια ισχύος, το Ζ1000 έχει τώρα περισσότερη ροπή στις χαμηλές στροφές, διατηρώντας ταυτόχρονα την ορμή του στις υψηλές.

Με τις αλλαγές στο φιλτροκούτι και ένα νέο αντηχείο, η αίσθηση της επιτάχυνσης γίνεται πιο έντονη με ένα περισσότερο έντονο τον ήχο εισαγωγής που ανεβάζει τον ενθουσιασμό της οδήγησης.

Η sportive στάση οδήγησης, το μεγάλο αλουμινένιο τιμόνι, οι στιλάτοι πλατιοί καθρέφτες, και ο αναβαθμισμένος πίνακας οργάνων με LCD οθόνη, δείχνουν το χαρακτήρα της ιαπωνικής Supernaked μοτοσυκλέτας.

Θυμίζοντας το κλασικό Ζ1, το σύστημα εξάτμισης με τέσσερα τελικά τονίζει την επιθετική όψη του πίσω μέρους της  μοτοσυκλέτας. Τη δυναμική εμφάνιση του πίσω μέρους συμπληρώνουν, η ουρά και το LED πίσω φως.

Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της Kawasaki Motors Europe, Yasushi Kawakami, το τελευταίο Ζ1000 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του σχεδιασμού και της εταιρικής αξίας της Kawasaki. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «Η Kawasaki είναι βασικός παίχτης στην κατηγορία Supernaked, και μοτοσυκλέτες, όπως η Ζ750, ήταν από τα best-sellers της ευρωπαϊκής αγοράς τις περασμένες χρονιές. Πιστεύουμε ότι το νέο Ζ1000, με τον μοναδικό σχεδιασμό Sugomi, θα συναρπάσει τους αναβάτες και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ορόσημο για όλα τα στοιχεία που καθιστούν τη μάρκα Kawasaki τόσο ξεχωριστή και ελκυστική».