Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ

Αξιοσημείωτο είναι το οικολογικό αποτύπωμα για βενζινοκινητήρα με 99 g CO2/ km. Συνδυάζεται με νέο, εξατάχυτο κιβώτιο.
 
Ένα χρόνο μετά το λανσάρισμά του, το ADAM δεν σταματά να εξελίσσεται. Το κομψό, όχημα πόλης της Opel έχει καθιερωθεί ως το πιο ευπροσάρμοστο και καλύτερα συνδεδεμένο μικρό αυτοκίνητο της αγοράς.
 
Στο προσεχές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης (6 – 16 Μαρτίου, 2014), το αυτοκίνητο αποκτά για πρώτη φορά ένα νέο, τρικύλινδρο, υπερτροφοδοτούμενο, πλήρως αλουμινένιο βενζινοκινητήρα 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo, προϊόν του Διεθνούς Κέντρου Τεχνικής Εξέλιξης της εταιρίας στο Rüsselsheim. Αυτή η λιλιπούτεια κινητήρια μονάδα κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις ισχύος, 90 και 115 ίππων.
 
Όπως τα δύο μεσαία σύνολα 1.600 κ.εκ. νέας γενιάς της Opel που λανσαρίστηκαν πρόσφατα (βενζινοκινητήρας 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo και 1.6 CDTI diesel), ο νέος 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo προσφέρει πρότυπη πολιτισμένη λειτουργία με εξαιρετικά χαρακτηριστικά θορύβων και κραδασμών για τρικύλινδρη μονάδα, τα οποία συναγωνίζονται πολλούς τετρακύλινδρους κινητήρες. Σε συνδυασμό με ένα νέο, εξατάχυτο κιβώτιο, ο τρικύλινδρος νέας γενιάς περιλαμβάνει λειτουργία Start/Stop στάνταρ.
 
Η έκδοση των 90 ίππων χαρίζει στο ADAM χαμηλή κατανάλωση μικτού κύκλου – 4,3 lit / 100 km, με εκπομπές CO2 μόλις 99 g/km (σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών NEDC, προκαταρκτικά δεδομένα). Αυτά είναι εξαιρετικά αποτελέσματα για βενζινοκίνητο μοντέλο, και μάλιστα με τέτοιες τιμές ισχύος και ροπής. Στην υψηλή απόδοση συντελούν ο άμεσος ψεκασμός καυσίμου, o μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων, η αλουμινένια, ελαφριά δομή και μία αντλία νερού μεταβλητής παροχής.
 
Οι παραγγελίες του Opel ADAM με 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo θα ξεκινήσουν φέτος, στα τέλη της άνοιξης για τις μεγάλες αγορές. Εκτός από τους νέους κινητήρες θα διατίθενται και νέα χρώματα που αναδεικνύουν το στυλ του ADAM. Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Opel είχε αποκαλύψει προτάσεις για περαιτέρω εξατομίκευση του μοντέλου και τώρα ήρθε η ώρα να λανσαριστούν.
 
Στη Γενεύη, θα παρουσιαστούν περισσότερες επιλογές χρωμάτων, εσωτερικού διακόσμου και ταπετσαριών. Έτσι η προσαρμογή του ADAM, όπως άλλωστε αρμόζει στο στυλ του, αποκτά άλλες δυναμικές εξατομίκευσης.

 

TAGS