Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ 

Τα αποκαλυπτήρια του νέου πιο προηγμένου Focus – με καινοτόμες, νέες και βελτιωμένες τεχνολογίες – έκανε η Ford στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη. 

Το νέο Focus κάνει ντεμπούτο στην Ευρώπη με το SYNC 2, το καινοτόμο σύστημα συνδεσιμότητας της Ford με έγχρωμη οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης και προηγμένο φωνητικό έλεγχο για ευκολότερη πρόσβαση στα συστήματα ήχου, πλοήγησης, ελέγχου κλιματισμού και τα κινητά τηλέφωνα. 

Το νέο Focus είναι το πρώτο Ford σε όλο τον κόσμο που προσφέρει τη νέα hands-free τεχνολογία Perpendicular Parking για άνετο παρκάρισμα σε παράλληλους χώρους στάθμευσης. 

Η Ford Motor Company αποκάλυψε το νέο Focus στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας στο Βαρκελώνη. Είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό μοντέλο Ford το οποίο προσφέρει σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 2 με φωνητική ενεργοποίηση στο πλαίσιο μιας σειράς νέων τεχνολογιών που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής που κάνουν ντεμπούτο στην Ευρώπη. 

Το προηγμένο σύστημα συνδεσιμότητας της Ford περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών και προηγμένο φωνητικό έλεγχο για ευκολότερη πρόσβαση σε συστήματα ήχου, πλοήγησης, ελέγχου κλιματισμού και σε συμβατά κινητά τηλέφωνα. Το σύστημα πλοήγησης του SYNC 2 προσφέρει επίσης για πρώτη φορά στην Ευρώπη διαιρούμενη οθόνη με λεπτομερή απεικόνιση των διασταυρώσεων, ανάγνωση ονομάτων δρόμων, τρισδιάστατη απεικόνιση κόμβων αυτοκινητοδρόμων και τοποσήμων και τους Οδηγούς MICHELIN guide και MICHELIN Green Guide. 

Αυτή τη στιγμή πάνω από οκτώ εκατομμύρια οχήματα Ford που κυκλοφορούν στο δρόμο εφοδιάζονται με SYNC, καθώς η τεχνολογία αυτή λανσαρίστηκε στις ΗΠΑ το 2007. Το SYNC 2, η δεύτερη γενιά του συστήματος είναι πιο ‘διαισθητική’ και επιτρέπει στους οδηγούς να εισάγουν τους προορισμούς πλοήγησης με μία μόνο φωνητική εντολή. Πατώντας απλά το μπουτόν φωνητικού ελέγχου και λέγοντας ‘I’m hungry’ εμφανίζεται μία λίστα με τα εστιατόρια της περιοχής. 

Το νέο Ford Focus προάγει το κύρος ενός παγκόσμιου best-seller με μία τολμηρότερη, πιο γοητευτική εξωτερική σχεδίαση, ένα εργονομικό εσωτερικό με υψηλή ποιότητα σχεδιασμού και κατασκευής και σημαντικές βελτιώσεις στην οικονομία καυσίμου. 

Επιπλέον θα είναι το πρώτο Ford που θα προσφέρει Perpendicular Parking, μία νέα, hands-free τεχνολογία παρκαρίσματος που βοηθά τους οδηγούς με παρκάρουν με όπισθεν παράλληλα με άλλα αυτοκίνητα. Το σημερινό Focus λανσάρισε το σύστημα υποστήριξης παράλληλου παρκαρίσματος Active Park Assist που ενεργοποιείται μέσω μπουτόν και χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερήχων για τον εντοπισμό χώρων στάθμευσης και έλεγχο του τιμονιού, ενώ ο οδηγός αναλαμβάνει το γκάζι και το φρένο. Χάρη στην προσθήκη δύο νέων αισθητήρων στο πίσω τμήμα του νέου Focus, το Perpendicular Parking λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. 

Οι πρόσθετοι αισθητήρες επιτρέπουν στη Ford να προσφέρει για πρώτη φορά στην Ευρώπη τεχνολογίες που βοηθούν τους οδηγούς κατά την έξοδό τους από χώρους στάθμευσης:

•    Το Cross Traffic Alert προειδοποιεί τους οδηγούς που βγαίνουν με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση οχημάτων πίσω τους
•    Το Park-Out Assist υποστηρίζει τους οδηγούς καθώς βγαίνουν από ένα παράλληλο χώρο στάθμευσης. Αφού ο οδηγός επιλέξει την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά, το σύστημα ελέγχει το τιμόνι, ενώ ο ίδιος αναλαμβάνει γκάζι και φρένο

Το νέο Focus θα εφοδιάζεται επίσης για πρώτη φορά με την τεχνολογία MyKey της Ford. Με το MyKey οι ιδιοκτήτες μπορούν να προγραμματίζουν ένα κλειδί – συνήθως για νεαρούς οδηγούς – το οποίο περιορίζει την τελική ταχύτητα, μειώνει τη μέγιστη ένταση ήχου του ηχοσυστήματος, ενώ μπορεί ακόμα και να το απενεργοποιήσει τελείως, εάν ο οδηγός και οι επιβάτες δεν έχουν δέσει τις ζώνες ασφαλείας τους. Το σύστημα εμποδίζει τον οδηγό να απενεργοποιήσει τεχνολογίες ασφάλειας όπως Electronic Stability Control και Active City Stop, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν ή να μετριάσουν τη σφοδρότητα συγκρούσεων  με μικρή ταχύτητα. 

Το βελτιωμένο Adaptive Front Lighting System προσαρμόζει τώρα τις δέσμες των νέων προβολέων Bi-Xenon HID σύμφωνα με τη διάταξη του δρόμου. Το σύστημα αξιολογεί το φωτισμό του περιβάλλοντος γύρω από το όχημα καθώς και αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά στο δρόμο και στη συνέχεια διαμορφώνει τη δέσμη και την ένταση σε μία από τις επτά ρυθμίσεις, ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος, τη γωνία διεύθυνσης και την απόσταση από το αντικείμενο μπροστά. 

Σε υψηλές ταχύτητες, όπως στον αυτοκινητόδρομο, οι δέσμες των προβολέων ανεβαίνουν βελτιώνοντας την ορατότητα σε πιο μακρινή απόσταση. Στις πόλεις, όπου οι ταχύτητες είναι μικρότερες και τα φώτα των δρόμων πιο έντονα, οι δέσμες χαμηλώνουν για καλύτερο φωτισμό του δρόμου ακριβώς μπροστά. Όταν το όχημα στρίβει με χαμηλότερες ταχύτητες, το σύστημα θα προβάλλει μία δέσμη στο πλάι του δρόμου κάνοντας πιο ευδιάκριτους τους δικυκλιστές και τους πεζούς. Το σύστημα υποστηρίζει και τους οδηγούς που στρίβουν με υψηλότερες ταχύτητες κατευθύνοντας τις δέσμες προς το εσωτερικό της στροφής. 

Το νέο Focus προάγει την αναγνωρισμένη οδηγική απόλαυση του μοντέλου σε νέα επίπεδα με αναβαθμισμένη οδική συμπεριφορά και έλεγχο διεύθυνσης και προσφέρει σημαντικά βελτιωμένη απόδοση καυσίμου σε πολλές εκδόσεις συγκριτικά με το τρέχον μοντέλο χάρη στους νέους κινητήρες. Η έκδοση 1.5 120 ίππων diesel με αυτόματο κιβώτιο PowerShift που θα λανσαριστεί του χρόνου θα προσφέρει βελτίωση κατά 19% συγκριτικά με ένα σημερινό Focus εφάμιλλης ισχύος. Το νέο Focus με το αυτόματο κιβώτιο και τον βραβευμένο κινητήρα 1.0 EcoBoost που θα λανσαριστεί επίσης του χρόνου θα προσφέρει βελτίωση της τάξεως του 17% σε σχέση με τον εφάμιλλης ισχύος κινητήρα που θα αντικαταστήσει.

 

TAGS