Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ

Μην βιαστείτε να πείτε πως το γνωρίζατε γιατί η αύξηση των πωλήσεων αφορά τα πιο ακριβά μοντέλα στην γκάμα των υπερπολυτελών αυτοκινήτων της Rolls - Royce. Αυτά που γίνονται κατά παραγγελία τα bespoke models.

Η Rolls - Royce Motor Cars αποκάλυψε ότι το τμήμα οχημάτων κατά παραγγελία (τα Bespoke models) έχει γίνει το πιο επιτυχημένο με τη χρονιά του 2013 να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες πωλήσεις .

Σχεδόν το 95 % των μοντέλων Rolls - Royce αυτοκίνητα που αγοράστηκαν πέρυσι ήταν κατά παραγγελία  από τους ιδιοκτήτες τους , ενισχύοντας τον ισχυρισμό ότι η Rolls - Royce είναι η κορυφαία εταιρία πολυτελών αυτοκινήτων για τους ειδήμονες που απαιτούν το καλύτερο στην εξατομίκευση.

Η Παγκόσμια Bespoke ζήτηση έγινε... τρέλα το 2013, καθώς οι πελάτες, οι οποίοι αγόρασαν τα μοντέλα Phantom και Ghost ζητούσαν πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (χρωματικές επιλογές, ιδιαίτερα έξτρα, ξεχωριστά υλικά στις επενδύσεις) για τα αυτοκίνητά τους. Το παράδειγμα τους ακολούθησαν οι ιδιοκτήτες των μοντέλων Wraiths, όπου το 90% τους αγοράστηκαν με Bespoke.Τα μεγαλύτερα ποσοστά εξατομίκευσης των μοντέλων, ζητούσαν οι αγοραστές από τη Μέση Ανατολή (99 % των Ghosts and Phantoms). 

Από τα μοντέλα ήταν η Phantom, που δέχτηκε τις περισσότερες μετατροπές σε σύγκριση με άλλα μοντέλα της Rolls - Royce, με ποσοστό 98 % για τη Μέση Ανατολή.Οι πελάτες  της Βόρειας Αμερικής και οι Ευρωπαίοι έμειναν λίγο πίσω με ποσοστό 95 % για τις Bespoke Phantoms. Τελευταίο ήταν οι Ασιάτες με ποσοστό 86%.

Το μοντέλο Ghost, με τον πιο άτυπο χαρακτήρα του, είχε ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά στις πωλήσεις των Bespoke εκδόσεων. Οι παραγγελίες ήταν μεγαλύτερες εκτός της Μέσης Ανατολής, με το 96 % να ήταν Ευρωπαίοι αγοραστές, το 79% από τις ΗΠΑ και το 54% από την Ασία.

Πάντως και τα τρία μοντέλα ξεπέρασαν τους στόχους για τα έσοδα το 2013, με συνολική αύξηση των εσόδων κατά 30 % σε σχέση με το 2012 .

«Η συνεχιζόμενη αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων κατά παραγγελία το 2013 αποδεικνύει το γεγονός ότι η Rolls - Royce είναι το σπίτι της Bespoke κατασκευής στον κόσμο της πολυτέλειας» δήλωσε ο Torsten Müller - Ötvös, Διευθύνων Σύμβουλος, της Rolls - Royce Motor Cars και πρόσθεσε: «Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος εδώ στο Goodwood εξακολουθεί να προσελκύει περισσότερο απαιτητικά άτομα από όλο τον κόσμο και επαναβεβαιώνει την απόφασή μας να επεκτείνουμε την Bespoke προσφορά μας τα τελευταία τρία χρόνια . Σημαίνει , επίσης, ότι ήμασταν σε θέση να δημιουργήσουμε  100 επιπλέον θέσεις εργασίας για τους ειδικευμένους τεχνίτες εδώ στο σπίτι της Rolls – Royce».