Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ 

Το BMW Group αναθέτει την παραγωγή του νέου MINI Hatch και στη VDL Nedcar. Το νέο MINI Hatch, που γιόρτασε την έναρξη παραγωγής του στο εργοστάσιο της Οξφόρδης πέρσι το Νοέμβριο, θα κατασκευάζεται και στην Ολλανδία από φέτος το καλοκαίρι. 

Το BMW Group επιβεβαίωσε την έναρξη παραγωγής κατά τη διάρκεια επίσκεψης των Harald Krüger, Μέλους Δ.Σ., BMW AG στον τομέα Παραγωγής, και του Dr. Klaus Draeger, Μέλους Δ.Σ., BMW AG στον τομέα Προμηθειών και Δικτύου Προμηθευτών, στη συμβαλλόμενη εταιρία VDL Nedcar στην Ολλανδική πόλη Born. 

Το MINI brand θα είναι ο μοναδικός κατασκευαστής αυτοκινήτων που αναθέτει με σύμβαση την παραγωγή οχημάτων μαζικής παραγωγής σε εργοστάσιο της Ολλανδίας. Το BMW Group θα επωφεληθεί από την ευνοϊκή θέση των εγκαταστάσεων της VDL Nedcar σε ό,τι αφορά τη διαχείριση υλικού (logistics) και την εγγύτητά της στο δίκτυο παραγωγής του UK MINI στις πόλεις Oxford, Swindon και Hams Hall. Ταυτόχρονα, το BMW Group θα ενισχύσει σημαντικά την παρουσία του στην Ολλανδία, κάνοντας την περιοχή αναπόσπαστο τμήμα της επιτυχημένης ιστορίας MINI. 

«Η ανάθεση της παραγωγής με σύμβαση είναι ένα σημαντικό εργαλείο ευελιξίας για εμάς και η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει την τελευταία δεκαετία είναι αναμφισβήτητα θετική. Κατανέμοντας την παραγωγή του νέου MINI Hatch μεταξύ Οξφόρδης και Born απελευθερώνουμε το παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής μας από υπερβολικό φόρτο εργασίας. Εκτιμούμε την αξιόπιστη, ειλικρινή και πλήρους εμπιστοσύνης συνεργασία μας με την Ολλανδική VDL Nedcar,» δήλωσε ο Dr. Klaus Draeger, κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο της πόλης Born. 

Σαν ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής ανάπτυξης με στόχο πωλήσεων πάνω από δύο εκατομμύρια οχήματα μέχρι το 2016, το MINI brand επεκτείνει αυτή τη στιγμή τη συνολική δυναμικότητα παραγωγής του. Ο Επικεφαλής Παραγωγής Harald Krüger δήλωσε: «Το MINI brand παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε πρόσθετη, εξωτερική παραγωγή επιπλέον της δυναμικότητας του εργοστασίου της Οξφόρδης που μεσοπρόθεσμα κατασκευάζει περίπου 260.000 μονάδες το χρόνο. Η VDL Nedcar διαθέτει πολυετή εμπειρία στην παραγωγή οχημάτων υψηλής ποιότητας, επομένως είναι ιδανική εταίρος για εμάς. 

Ταυτόχρονα, το δίκτυο παραγωγής της Βρετανίας είναι και θα παραμείνει η καρδιά της παραγωγής ΜΙΝΙ. Η κατανομή παραγωγής του νέου MINI Hatch μεταξύ Οξφόρδης και Born θα αυξήσει την ευελιξία μας για άλλα μοντέλα. 

Οι προετοιμασίες για την έναρξη παραγωγής του νέου MINI hatch στο εργοστάσιο της VDL Nedcar είναι εντός στόχου. Ανθρώπινο δυναμικό περίπου 1.500 ατόμων θα είναι υπεύθυνο για την κατασκευή του νέου MINI από το καλοκαίρι του 2014. Φέτος, ο όγκος παραγωγής ΜΙΝΙ στην VDL Nedcar αναμένεται να αγγίξει πενταψήφιο αριθμό. Στο Ολλανδικό εργοστάσιο ισχύουν τα ίδια απαιτητικά πρότυπα ποιότητας που εφαρμόζονται στην παραγωγή του ΜΙΝΙ στην Οξφόρδη. Για να διασφαλίσει τα υψηλά πρότυπα ποιότητας, το προσωπικό της VDL Nedcar εκπαιδεύτηκε διεξοδικά πάνω στο σύστημα παραγωγής του BMW Group στις εγκαταστάσεις της BMW σε Λειψία, Οξφόρδη και  Ρέγκενσμπουργκ. 

Το 2013, κατασκευάστηκαν 303.177 MINI οχήματα ΜΙΝΙ. Το εργοστάσιο της Οξφόρδης κατασκεύασε 175.986 MINI Hatch, Cabrio, Clubman, Clubvan, Roadster και Coupé μοντέλα. Επιπλέον 125.559 MINI Countryman και MINI Paceman κατασκευάστηκαν από την συμβεβλημένη μονάδα MSF στο Γκρατς της Αυστρίας και άλλες 1.632 μονάδες σε άλλα εργοστάσια. Από το 2001 που λανσαρίστηκε εκ νέου η μάρκα, έχουν κατασκευαστεί σχεδόν 2,8 εκατομμύρια οχήματα MINI.