Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ

Δέκα διεθνή ταλέντα συγκεντρώθηκαν για ένα διήμερο στην έδρα της Pirelli όπου τους ζητήθηκε να «επανεφεύρουν τον τροχό» από την πλευρά τους και να συζητήσουν για το ταλέντο ( πώς προκύπτει, πώς μπορούν να ενθαρρυνθούν  οι νέοι άνθρωποι  να εκφράσουν το ταλέντο τους, κλπ.). Ο γνωστός συγγραφέας Hanif Kureishi συντόνισε τη δραστηριότητα. Ο στόχος είναι να κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν τι είναι πίσω από τον τροχό, καθώς και τη σημασία του ταλέντου ως κλειδί για την επιτυχία μιας επιχείρησης, ενός προϊόντος ή ενός έργου.

Δέκα ταλέντα σε μία αποστολή: να ανακαλύψουν ξανά τον τροχό. Στο Μιλάνο, δέκα ταλαντούχοι νέοι με διεθνή καταξίωση στις αντίστοιχες ειδικότητές τους συμμετείχαν σε ένα διήμερο σεμινάριο αφιερωμένο στην ερμηνεία και παρουσίαση, μέσω του ταλέντου τους, μιας από τις απλούστερες και ταυτόχρονα πιο επαναστατικές εφευρέσεις στην ιστορία του ανθρώπου: Τον τροχό.

Συντονιστής της συνάντησης ήταν ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης: ο Βρετανός συγγραφέας-δραματουργός, Πακιστανικής καταγωγής, Hanif Kureishi. Το σεμινάριο θα αποτελέσει τη βάση του project επικοινωνίας για τις οικονομικές αναφορές 2013 της Pirelli, με τίτλο "Spinning the Wheel", που, κατά παράδοση, στόχο έχει την αφήγηση της ιστορίας της εταιρίας, πέρα από τους αριθμούς και τις τεχνικές περιγραφές των τυπικών οικονομικών αναφορών.

Με το "Spinning the Wheel", φέτος η έμφαση δόθηκε στο ταλέντο, προκειμένου να τονιστεί η δημιουργικότητα, η διαισθητικότητα, η δέσμευση, η επιμονή και το πάθος που δίνουν σχήμα σε μία επιτυχημένη ιδέα, project ή προϊόν.  Όλες οι εταιρίες πάντα αναζητούν νέους και δημιουργικούς τρόπους για να ‘γυρίζουν τον τροχό’, ώστε να αξιοποιούν άριστα τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.

Ο τροχός γυρίζει και κάθε μέρα σηματοδοτεί μία νέα ανακάλυψη, σαν αποτέλεσμα των τεχνολογικών αλλαγών και της εξέλιξης των επιδόσεων - αυτή είναι η φιλοσοφία της Pirelli. Μία φιλοσοφία που διέπει την παραγωγή ελαστικών τα οποία κατασκευάζονται με δημιουργικότητα, ντιζάιν, καινοτομία και τεχνολογία και που εμβαθύνει πέρα από το ελαστικό αυτό καθαυτό, σαν ένα χειροπιαστό, απλό, στρογγυλό, μαύρο αντικείμενο.

Για να διερευνήσει λοιπόν το ‘ταλέντο’, η Pirelli συγκάλεσε μία ομάδα νεαρών ατόμων από τους ετερόκλητους τομείς, από την αρχιτεκτονική μέχρι τη φυσική επιστήμη, τη σχεδίαση και τη μουσική, τη σκηνοθεσία και τη μόδα. Αυτά τα νεαρά άτομα «ανακάλυψαν εκ νέου τον τροχό» ξεκινώντας από αφετηρίες που δεν είχαν καμία σχέση με τα ελαστικά,  για να αναδείξουν τον παράγοντα ταλέντο – πώς αναγνωρίζεται, καλλιεργείται και εκφράζεται – μαζί με τον Hanif Kureishi, το Βρετανό συγγραφέα γνωστό από τα βιβλία (και τις κινηματογραφικές διασκευές του) The Buddha of Suburbia, My Beautiful Laundrette, Intimacy και, πιο πρόσφατα, το The Last Word.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν οι: Heidi Paula Langvad – σχεδιάστρια μόδας (Δανία), Agata Felluga - σεφ (Ιταλία), Sandra Hofmann Boss - βιολόγος (Ελβετία), Jaime Magen - αρχιτέκτονας (Ισπανία), Jean William Silva - τενόρος (Βραζιλία), Rodrigo Almeida - σχεδιαστής (Βραζιλία), Sandin Puce - σκηνοθέτης (Βοσνία - Ερζεγοβίνη), Lei Lei – δημιουργός κινουμένων σχεδίων/σκιτσογράφος (Κίνα), Fergus McAuliffe – θετικός επιστήμονας (Ιρλανδία) και Fabio Sciarrino - φυσικός (Ιταλία).

Στο παρελθόν, αντίστοιχα, για τις οικονομικές αναφορές του 2011, η Pirelli είχε σαν θεματολογία τις αξίες που διέπουν τις καθημερινές της δραστηριότητες μέσα από τα έργα του εικονογράφου Stefan Glerum και συγγραφείς του διαμετρήματος των Hans Magnus Enzensberger και Javier Cercas. Την επόμενη χρονιά, τη σκυτάλη παρέλαβαν νεαροί πανεπιστημιακοί φοιτητές  οι οποίοι περιέγραψαν τις αξίες τους για το μέλλον: τα δέκα καλύτερα έργα, εικονογραφημένα από τη σκιτσογράφο του περιοδικού "New Yorker" Liza Donnelly, δημοσιεύτηκαν στις σελίδες των οικονομικών αναφορών.

TAGS