Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ 

Το νέο Ford Edge Concept κάνει την πρώτη του Ευρωπαϊκή εμφάνιση προσφέροντας μία ενδιαφέρουσα πρώτη γεύση από την τεχνολογία, τη δυναμική σχεδίαση και την ποιότητα κατασκευής που θα χαρακτηρίζουν το νέο μεγάλο SUV για την Ευρώπη. 

Το πρωτότυπο αποκαλύπτει επίσης πιθανές μελλοντικές προηγμένες τεχνολογίες, όπως σύστημα παρκαρίσματος με μπουτόν και τηλεχειρισμό για δυνατότητα ελέγχου από το εσωτερικό ή το εξωτερικό του αυτοκινήτου. 

Ήδη δημοφιλές στις ΗΠΑ και σε άλλες αγορές, το Edge θα είναι το πρώτο μεγάλο πολυτελές SUV της Ford για την Ευρώπη, ένα από τα 25 παγκόσμια οχήματα που η εταιρία θα λανσάρει στην περιοχή την επόμενη πενταετία. 

Το Edge θα πλαισιώσει το νέο συμπαγές και ευέλικτο EcoSport SUV – που πωλείται τώρα – και το πρόσφατα λανσαρισμένο νέο Ford Kuga. Η Ford βασίζεται στην κληρονομιά της στα μοντέλα SUV για να προσφέρει μία πλήρη, ανανεωμένη γκάμα SUV στην Ευρώπη. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Ford Edge Concept – αεροδυναμική, σπορ εμφάνιση, ικανότητα, απόδοση καυσίμου και τεχνολογία υποστήριξης οδηγού – εναρμονίζονται με τις αξίες των πελατών σε όλο τον κόσμο, κάτι που οδηγεί την παγκόσμια ανάπτυξη της κατηγορίας SUV. 

Οι τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού και τα ημι-αυτοματοποιημένα συστήματα του Ford Edge Concept παραπέμπουν σε ένα μέλλον με πιο έξυπνα και ικανά οχήματα Ford. Τεχνολογίες βασισμένες σε αισθητήρες θα αποτελέσουν τη βάση για το μέλλον της αυτοματοποιημένης οδήγησης και θα συμβάλλουν στην αύξηση της ασφάλειας και της απόδοσης. 

Fully Assisted Parking Aid, είναι μία πρωτότυπη τεχνολογία βασισμένη στη λειτουργία Active Park Assist της Ford με την οποία οι οδηγοί θα παρκάρουν μέσω μπουτόν ή ακόμα και με τηλεχειρισμό. Το σύστημα εντοπίζει κάθετους χώρους στάθμευσης με τη βοήθεια αισθητήρων υπερήχων, ενώ οι οδηγοί μπορούν ακόμα και να περιμένουν να βγει το όχημα από μία στενή θέση παρκαρίσματος ώστε να είναι πιο άνετη  η πρόσβαση σ’ αυτό. 

Η Ford έχει ξεκινήσει επίσης ένα project αναβάθμισης των προηγμένων συστημάτων Obstacle Avoidance. Το ερευνητικό όχημα μπορεί να εκδίδει προειδοποιήσεις εάν ανιχνεύει αργά κινούμενα ή σταματημένα αντικείμενα στη λωρίδα που κινείται και – εάν ο οδηγός δεν αντιδρά με ελιγμό διεύθυνσης ή φρενάρισμα στις προειδοποιήσεις  – το σύστημα αναλαμβάνει αυτόματα τον έλεγχο του τιμονιού και των φρένων για την αποφυγή μιας σύγκρουσης. 

Το προσαρμοζόμενο σύστημα διεύθυνσης διευκολύνει τον έλεγχο διεύθυνσης στις χαμηλές ταχύτητες και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του οδηγού σε όλες τις συνθήκες λόγω καλής πληροφόρησης και καλής αίσθησης. Η τεχνολογία βασίζεται στο σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση της Ford και ελέγχει τη σχέση γωνίας τιμονιού και αντίστοιχης γωνίας τροχών. Αυτό σημαίνει ότι σε χαμηλές ταχύτητες – όπως η είσοδος ή έξοδος από ένα χώρο στάθμευσης – απαιτεί πολύ λιγότερη προσπάθεια από τον οδηγό. 

Η τεχνολογία του αύριο, σήμερα 

Η ανάπτυξη τεχνολογιών που βοηθά τους οδηγούς σε όλο τον κόσμο να νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια είναι υψηλή προτεραιότητα για τη Ford. Το Ford Edge Concept υιοθετεί πολλές αυτοματοποιημένες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού –  θεμέλιους λίθους για πλήρως αυτόματα αυτοκίνητα στο μέλλον – που η εταιρία προσφέρει στα παγκόσμια προϊόντα της σήμερα. Αυτές περιλαμβάνουν: 

  • Active Park Assist,  απαλλάσσει από το στρες του παράλληλου παρκαρίσματος χρησιμοποιώντας αισθητήρες και το σύστημα διεύθυνσης για να κατευθύνει ένα όχημα στο χώρο στάθμευσης. Ο οδηγός ελέγχει το γκάζι και το φρένο μέσω των πεντάλ. 
  • Lane Keeping Aid, χρησιμοποιεί μία εμπρός κάμερα που ‘σαρώνει’ την επιφάνεια του δρόμου για σημάνσεις λωρίδων. Το Lane Keeping System μπορεί να διαπιστώσει την τάση απόκλισης του οχήματος από τη λωρίδα του και να προειδοποιήσει τον οδηγό με ελαφρά δόνηση στο τιμόνι. 
  • Adaptive Cruise Control και Forward Alert, που χρησιμοποιεί ραντάρ για την ανίχνευση κινούμενων προπορευόμενων οχημάτων και μπορεί να τροποποιήσει εάν χρειαστεί την ταχύτητα του ταξιδιού. 
  • Blind Spot Information System (BLIS) χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερήχων στις πίσω γωνίες που παρακολουθούν τα κενά δίπλα και πίσω από το όχημα. 

Αεροδυναμικό, σπορ εξωτερικό για το Ford Edge Concept 

Το εξωτερικό του νέου Ford Edge Concept είναι λείο, αεροδυναμικό και σπορ. Τα ισχυρά πλευρικά τμήματα διαμορφώνουν μία δυναμική εικόνα που παραπέμπει σε δρομέα στη γραμμή εκκίνησης. Η προς τα πίσω κλίση της μάσκας επηρεάζει το σχήμα του καπό που είναι πιο στιβαρό και συμπαγές. 

Το Edge Concept υιοθετεί νέες, high-tech ενεργές γρίλιες - Active Grille Shutters. Για να συμβάλλουν στην απόδοση καυσίμου ενός κινητήρα EcoBoost επόμενης γενιάς με τεχνολογία start-stop, oι γρίλιες του αεραγωγού ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα ώστε να διατηρείται η ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα και να μεγιστοποιείται η αεροδυναμική απόδοση. Όταν είναι ενεργοποιημένες, ένα κάλυμμα κατεβαίνει πρώτο ενώ ακολουθούν άλλα δυο, με αποτέλεσμα να ‘λάμπουν’ πίσω από το Μπλε Οβάλ έμβλημα Ford. 

Για περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης, μοναδικά air curtains στo κάτω εμπρός τμήμα ομαλοποιούν τη διέλευση του αέρα γύρω από το αμάξωμα, μειώνοντας την αεροδυναμική αντίσταση. 

Λυχνίες LED χρησιμοποιούνται στους προβολείς και τα πίσω φώτα του Ford Edge Concept. Οι προβολείς προσφέρουν ένα ολόλευκο φως, δημιουργώντας μία ομοιογενή συνεχή δέσμη. Ξεχωριστές λυχνίες LED ανάβουν ‘κρυστάλλινους κύβους’ που δημιουργούν τη δέσμη της μεγάλης σκάλας. 

Ο φωτισμός για τα φλας παράγεται από ένα χρωμιωμένο στοιχείο με πορτοκαλί ένθετο, με κρυφό φωτισμό που αναδεικνύεται από μικροσκοπικές οποίες οι οποίες αναβαθμίζουν και την εξαιρετικά κομψή εμφάνιση των προβολέων. Τα πίσω φώτα αναπαράγουν μια αντίστοιχη σχεδίαση, ενώ ευφυής και κομψή είναι η μεταξύ τους σύνδεση με κρυφό φωτισμό. 

Το εξωτερικό βάφεται στη νέα απόχρωση Copper Flame, τη σύγχρονη εκδοχή ενός premium χρώματος που είναι τώρα δημοφιλές στα αυτοκίνητα Ford. 

Αναβαθμισμένη ποιότητα κατασκευής, ελκυστικές αποχρώσεις, πλούσια υλικά 

Ο πολυτελής εξοπλισμός εσωτερικού περιλαμβάνει ταμπλό με δερμάτινη επένδυση και χειροποίητη ραφή, κεντρική οθόνη 10-ιντσών με Ford SYNC, Voice Control και Touchscreen, και μία δυναμική κεντρική κονσόλα με διακόπτες & μπουτόν ελέγχου λειτουργιών, χρώμιο στο υποβραχιόνιο, τα πλαίσιο της λαβής της πόρτας και τους αεραγωγούς, ανεξάρτητο πάνω τμήμα ταμπλό οργάνων, καλύμματα μαρσπιέ με γυαλιστερό  αλουμινένιο φινίρισμα, μαύρη ματ βαφή και LED φωτισμό στο λογότυπο “Edge”. 

Υψηλά επίπεδα ποιότητας κατασκευής και ακριβά υλικά ολοκληρώνουν το Ford Edge Concept. Μαύρο δέρμα Nubuck χρησιμοποιείται σε ταμπλό, κεντρική κονσόλα  και στις πόρτες, που αναδεικνύεται με κομψές ραφές. Το παχύ, σαγρέ (μέσω επεξεργασίας με λάδι) δέρμα έχει αίσθηση παρόμοια με έπιπλα υψηλής ποιότητας, ενώ συνδυάζεται με λείο δέρμα στις επιφάνειες επαφής. 

Το χρώμα του χαλκού χρησιμοποιείται για να τονίσει το χρώμα στη μοκέτα, το ταμπλό και άλλες περιοχές λόγω της premium εμφάνισής του, συμπληρώνοντας την εξωτερική απόχρωση. Τα δερμάτινα καθίσματα έχουν χαρακτηριστικό περφορέ σχέδιο, premium ραφές και μεταλλικά ένθετα στα προσκέφαλα και στο πάνω τμήμα των ώμων.