Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ 

H Νέα Skoda Octavia Scout 4x4 έχει δυναμική off road εμφάνιση, που  ενσωματώνει τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της Skoda. Επιπλέον έχει εξαιρετικές δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου, βελτιωμένες ικανότητες αναρρίχησης και μεγαλύτερη δύναμη έλξης.  

Η νέα Skoda Octavia ακολουθεί κι άλλες διαδρομές. Η Octavia Scout 4x4 είναι ένα σύγχρονο crossover που προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες στο οδηγό , εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά ακόμη και σε δύσκολους δρόμους, εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης και μια δυναμική off road εμφάνιση. 

Ταυτόχρονα  διατηρεί όλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά της Octavia, όπως τους γενναιόδωρους χώρους, την έμφαση στην πρακτικότητα, την κορυφαία ασφάλεια, τα πιο εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας και άνεσης και φυσικά την κορυφαία σχέση αξίας -τιμής. Παράλληλα και σε σχέση με την προηγούμενη γενιά οι τιμές των εκπομπών ρύπων και της κατανάλωσης της νέας Octavia Scout έχουν μειωθεί κατά 20%. 

Bασίζεται στο αμάξωμα της Octavia Combi και θα είναι διαθέσιμη από το Σεπτέμβριο του 2014. Η Octavia Scout βρίσκεται από το 2007 παρούσα στη γκάμα της Skoda, ενώ με τη τρίτη της γενιά αναμένεται να διευρύνει κι άλλο την ήδη επιτυχημένη της παρουσία. Από το 2007 μέχρι τα τέλη του 2013 η Skoda έχει παραδώσει παγκοσμίως 53.600 Octavia Scout, τα οποία αντιστοιχούν στο 8% του συνόλου των παραδόσεων της Octavia Combi. 

Το μπροστινό μέρος προσδιορίζεται από τον χαρακτηριστικό και αποκλειστικά σχεδιασμένο για την Octavia Scout 4x4 μαύρο προφυλακτήρα. Κάτω από την φαρδιά, κεντρικά τοποθετημένη εισαγωγή αέρα με την κυψελοειδή σχεδίαση βρίσκεται μια ασημένια ποδιά, απαραίτητη για ένα off road αυτοκίνητο, καθώς και ειδικά σχεδιασμένοι για τη έκδοση Scout προβολείς ομίχλης, τοποθετημένοι χαμηλά στον προφυλακτήρα. 

Tα μαρσπιέ και τα φτερά στις πλευρές του αυτοκινήτου εμφανίζονται οπτικά ενοποιημένα με τη βοήθεια ενιαίων μαύρων πλαστικών, ενώ επιπλέον υπάρχουν και πλευρικά προστατευτικά επίσης μαύρου χρώματος. Οι εξωτερικοί καθρέφτες είναι βαμμένοι στο χρώμα του αλουμινίου, ενώ στην ίδια απόχρωση, για όποιον το θελήσει, μπορούν να είναι και οι ράγες οροφής.

Η απόσταση από το έδαφος των 171 χιλιοστών της νέας Octavia Scout 4x4 είναι αυξημένη κατά 33 χιλιοστά σε σχέση με την Octavia. Το πακέτο off road που ανήκει στο βασικό εξοπλισμό αποτρέπει στην πιο σκληρή χρήση τις φθορές και τις ζημιές στο κάτω μέρος του πλαισίου, ενώ προστατεύει και το χώρο του κινητήρα από λάσπες κ.λπ. Η προστασία εξασφαλίζεται μέσω επιπλέον πλαστικών προστατευτικών, τόσο για τμήματα του δαπέδου όσο και για τις σωληνώσεις των φρένων και της τροφοδοσίας καυσίμου.

Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται αποκλειστικά ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, ενώ τα ελαστικά είναι διαστάσεων 225/50 R17. 

Δικό του, ξεχωριστό χαρακτήρα διαθέτει και το εσωτερικό της νέας Skoda Octavia Scout 4x4, με ειδικά διακοσμητικά που φέρουν το λογότυπο Scout στα εμπρός μαρσπιέ και στις πόρτες. Το ταμπλό είναι διαθέσιμο είτε σε κλασικό μαύρο είτε με το συνδυασμό μαύρου/ μπεζ.

Η Octavia Scout διατίθεται με τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με το λογότυπο Scout, το οποίο εντοπίζεται και στον επιλογέα ταχυτήτων. Για τα καθίσματα διαθέσιμα είναι δύο είδη επενδύσεων: η μία σε ύφασμα και η άλλη σε συνδυασμό δέρματος και αλκαντάρα. 

Διαθέτει τους ίδιους εξαιρετικούς χώρους με την Octavia Combi. Ο χώρος για τους επιβάτες είναι από τους μεγαλύτερους της κατηγορίας με κορυφαίες τιμές για το μήκος (1.782 χιλιοστά), το χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών (73 χιλιοστών) και το εσωτερικό ύψος τόσο μπροστά όσο και πίσω (983 και 995 χιλιοστά αντίστοιχα). Η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών είναι 610 λίτρα, ενώ με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων εκτοξεύεται τα 1.740 λίτρα. Με διπλωμένη και την πλάτη του καθίσματος του συνοδηγού μπορούν να μεταφερθούν αντικείμενα μήκους μέχρι και 2,92 μέτρων. 

Στα παραπάνω προστίθενται και μία σειρά “Simply Clever” στοιχείων όπως η μοκέτα διπλής όψης για το χώρο αποσκευών, η ξύστρα πάγου στο κάλυμμα της τάπας του ρεζερβουάρ, η θήκη για το ανακλαστικό γιλέκο ασφαλείας κάτω από το κάθισμα του οδηγού, το δοχείο απορριμμάτων, καθώς και πολλές θέσης απόθεσης μικροαντικειμένων. 

H Skoda Octavia Scout 4x4 είναι διαθέσιμη με όλη την παλέτα εξωτερικών χρωμάτων της Octavia, η οποία περιλαμβάνει 4 μη μεταλλικά και 9 μεταλλικά χρώματα, στα οποία πλέον περιλαμβάνεται και το καινούργιο λευκό Laser. 

Εξαιρετικά οδικά χαρακτηριστικά χάρη στην πλέον σύγχρονη τεχνολογία τετρακίνησης με συνεκτικό συμπλέκτη Haldex 5ης γενιάς Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι: κορυφαία δυναμική συμπεριφορά, υψηλότατο επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας και ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση. 

Το σύστημα τετρακίνησης λειτουργεί έξυπνα και γρήγορα. Η μονάδα ελέγχου υπολογίζει συνεχώς την ιδανική κατανομή ροπής στον πίσω άξονα, ενώ η απώλεια πρόσφυσης ουσιαστικά αποκλείεται λόγω της προφόρτισης, η οποία εξαρτάται από την δυναμική κατάσταση. Στο ρολάρισμα ή με περιορισμένο φορτίο κινητήρα η κίνηση μεταδίδεται μόνο στους εμπρός τροχούς, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την κατανάλωση καυσίμου. 

Την απρόσκοπτη κίνηση στις χαμηλές ταχύτητες εξασφαλίζει και το ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό (EDS), που ανήκει στο βασικό εξοπλισμό της To EDS λειτουργεί τόσο στον εμπρός όσο και στον πίσω άξονα. Ακόμα και εάν ένας τροχός σπινάρει σε σαθρό έδαφος η διαθέσιμή ροπή μεταφέρεται αυτόματα στον απέναντι, ενώ αυτός που σπινάρει φρενάρεται στοχευμένα. 

Τρεις κινητήρες, πρεμιέρα για τον 2.0 TDi/184 ίππους με DSG και τετρακίνηση 

Η νέα Skoda Octavia Scout 4x4 είναι διαθέσιμη με τρεις κινητήρες, έναν βενζίνης και δύο πετρελαίου, οι οποίοι προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις με ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση  σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Αυτό εξασφαλίζεται από το χαμηλότερο κατά 29 κιλά βάρος, τις βελτιώσεις στο σύστημα τετρακίνησης και φυσικά από τη χρήση των πιο αποδοτικών κινητήρων τεχνολογίας GreenΤec. 

Κορυφαίος είναι ο κινητήρας πετρελαίου των 2.000 κ.εκ. TDi/184 ίππων, που συνδυάζεται αποκλειστικά  με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DSG) 6 σχέσεων και με σύστημα τετρακίνησης. 

Ο δρόμος προς το τελικό προορισμό δεν είναι πάντα εύκολος και ασφαλής. Η νέα Skoda Octavia Scout 4x4 είναι σχεδιασμένη για να σας οδηγεί σε όποιον δρόμο και αν επιλέξετε και θα σας βοηθάει να ξεπερνάτε όλα τα εμπόδια και τις δύσκολες διαδρομές.

TAGS