Το VW Golf συμπλήρωσε σαράντα χρόνια λαμπρής καριέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας έσπασε διάφορα ρεκόρ και αναδείχθηκε σε best seller με περίπου 30 εκατ. πωλήσεις έως σήμερα!

Στις 29 Μαρτίου 1974 ολοκληρώθηκε η παραγωγή του πρώτου VW Golf. Ακόμη και οι πιο διορατικοί άνθρωποι της Volkswagen δεν ήταν ωστόσο σε θέση να αντιληφθούν, ότι εκείνη την ημέρα γεννήθηκε ένας μύθος της αυτοκίνησης. Και βέβαια κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει, ότι το Golf συνεχίζει να παράγεται σαράντα χρόνια μετά το λανσάρισμά του και ότι τώρα κυκλοφορεί το μοντέλο έβδομης γενιάς.

Το πρώτο VW Golf οφείλει την επιτυχία του στη συνταγή του πεντάθυρου αμαξώματος με κινητήρα τοποθετημένο εμπρός, κάτι ασυνήθιστο για την εποχή όπου κυριαρχούσαν τα τετράθυρα σεντάν. Το μοντέλο πρώτης γενιάς είχε μόνον 3,7 μ. μήκος και 1,61 μ. πλάτος, ενώ ζύγιζε μόλις 750 κιλά, δηλαδή ήταν ελαφρύτερο από ένα σημερινό Smart!

Οι πελάτες του μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ δύο βενζινοκινητήρων 1,1 και 1,5 λίτρων με 50 και 70 ίππους ισχύ. Όσο για την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα, αυτή ολοκληρωνόταν μετά από 14 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Χρειάστηκε να περάσει μία διετία, για να λανσάρει η VW το 1976 το πρώτο Golf GTI με 110 ίππους, που το έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλές στη νεολαία και όχι μόνον.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και λίγο πολύ γνωστά. Γενιά με γενιά, το Golf μετεξελίσσεται και ωριμάζει, παραμένοντας έτσι φρέσκο και επίκαιρο, χωρίς να προχωρά σε ρήξη με το παρελθόν. Η γκάμα του είναι από τις πιο ολοκληρωμένες της μικρομεσαίας κατηγορίας καθώς περιλαμβάνει τρίθυρα και πεντάθυρα αμαξώματα, κάμπριο, στέισον βάγκον, σπορ GTI, κλπ. Σε αυτές θα πρέπει να προσθέσουμε και το τετράθυρο σεντάν Jetta, αλλά και ένα πλήθος άλλων μοντέλων της VW, που χρησιμοποιούν το πάτωμα και τα μηχανικά μέρη του Golf, όπως για παράδειγμα το γνωστό κόμπακτ SUV της μάρκας, το Tiguan.